Vlagyimir Putyin egykori leghangosabb kritikusát 2006-ban ölték meg, de csak 2014-ben fogták el a tetteseket. Egyikük most azért szabadult, mert vállalta, hogy Ukrajnában harcol.

Teljesítette fél éves szerződés szerinti küldetését, ezért ügyvédje tájékoztatása szerint elnöki kegyelemmel szabad ember az a Szergej Hadzsikurbanov, aki 2006-ban négy társával együtt börtönbe került Anna Politkovszkaja orosz újságíró meggyilkolásáért. Az egykor rendőrtisztként dolgozó férfi 2014-ben ítélték el 20 év börtönbüntetésre, de mivel az orosz védelmi minisztérium már a börtönben toboroz katonákat az ukrajnai háborúba, ezért kihasználta a lehetőséget – írja a BBC.

A Novaja Gazetának írt riportjaival világhírűvé vált Politkovszkaját a saját otthonának liftje előtt csecsenek lőtték le október 7-én, Vlagyimir Putyin orosz elnök születésnapján. Nyolc évvel később lett tárgyalás az ügyéből, aminek a végén a ravaszt meghúzó Rusztam Makhmudov életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Nagybátyját, Lom-Ali Gaitukajevet szintén életfogytiglanra ítélték, két testvérét, Dzhabrailt és Ibragimot pedig 14 és 12 év fegyházra ítélték. A most szabadult Hadzsikurbanovot a gyilkossághoz nyújtott logisztikai támogatás miatt találták bűnösnek. A gyilkosság indítékát, megrendelőjét máig homály fedi, ugyanis ezzel a bíróság egyáltalán nem akart foglalkozni.

Politkovszkaja tulajdonképpen a putyini hatalom kezdetekor írta meg testközelből az alakuló, akkoriban még a Nyugat által valamiféle pozitív fejleménynek látott putyini Oroszország viselt dolgait. Magyar nyelven három könyve jelent meg.