Nem egész egy nap alatt fenyegetés érte Brankica Stankovićot, illetve a Danas napilap munkatársait.

Maja Đurićot, az N1 újságírónőjét pedig a munkája végzése közben érte fizikai támadás – tette közzé Veran Matić, az újságírók védelmét végző állandó munkacsoport tagja és a Független Elektronikus Médiumok Szövetségének az elnöke.

Matić közleményében rámutatott, hogy rendszeressé vált az a gyakorlat, hogy a turbulens napokon az újságírók és a médiumok fenyegetések, zaklatások, vádaskodások és bántalmazások célpontjává vállnak, ami megengedhetetlen, mivel az újságírók munkájának lényegét képezik az ilyen eseményekről való, hiteles és időben történő tudósítás.

Matić egyben rámutatott arra, hogy a Happy Televízió hajtóvadászatot indított Stanković és az Insajder tényfeltáró riportműsor munkatársai ellen. A kormányközeli televíziós csatorna egyik műsorában vendégeskedő Zoran Ćirjaković, kontraverz újságíró. a TV Happy munkatársával, Milomir Marićtyal beszélgetve megemlítette az Insajder 2012-ben sugárzott „Hazafias rablás“ című riportsorozatát és azzal vádolta meg a sorozatot készítő Brankica Stankovićot és a munkatársait, hogy emiatt ők felelősek a koszovói szerbekről kialakított szörnyű képért. Az igazság kedvéért a riportsorozat szerzői kinyomozták, hogy Szerbia 2002-től 2012-ig, átlagosan napi 650 ezer eurót különített el a Koszovón élő rászorulók számára, de ez a pénzösszeg sohasem ért célba a visszaélések, illetve az elköltésének a hanyag ellenőrzése miatt.

A riportsorozat bemutatása után egy, a Szerb Képviselőházban megalakított vizsgálóbizottság ellenőrizte le és erősítette meg az Insajder állításait, azonban az erről szóló jelentést sohasem tűzték a parlament napirendjére. A riportsorozatban elhangzottakat    Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke is megerősítette, illetve még durvább visszaélésekről is beszámolt. – emlékeztetett Matić

A TV Happy Ćirilica című műsora után az éjszaka folyamán a kum@kum_udba Twitter oldalán jelent meg Brankica Stankоvić elüldözésével fenyegető üzenet, amit később a Twitter fiókkal együtt törölve lett.

Ezt követően a Danas napilap szerkesztőségét vette célkeresztbe egy ismeretlen személy, aki a napilap Fb oldalán tett közzé egy üzenetet, miszerint miután felgyújtják a szerkesztőséget, senki sem emlékezik meg róluk.

Ez esetben a csúcstechnológiás bűncselekményekkel foglalkozó ügyészség azonnal reagált és az elkövető azonosítása nagyban zajlik – mondta Matić, majd pedig beszámolt arról is, hogy az N1 Televízió igazgatója arról tájékoztatta. hogy a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) Mitros gyár biztonsági őrei forgatás közben először verbálisan, majd pedig fizikailag is rátámadtak Maja Đurićra.

A Belügyminisztérium szerémségi részlegének kapcsolattartó személyei és az ügyészség dolgozói ez ügyben is nagyon gyorsan reagáltak és megkezdték az adatok összegyűjtését – áll Veran Matić közleményében.