“Az orosz hatóságoknak haladéktalanul szabadon kell engedniük Roman Ivanov újságírót, és fel kell hagyniuk az újságírók zaklatásával és üldözésével – közölte az Újságírók Védelmével Foglakozó Bizottság (CPJ). Koroljov város bírósága elrendelte Roman Ivanov, a RusNews független honlap újságírójának a héten letartóztatását az orosz hadseregről szóló hamis információk terjesztésének vádjával – jelentette be az Újságírók Védelmével Foglalkozó Bizottság (CPJ) és közzé tette, hogy Koroljov város bírósága  az orosz hadseregről szóló hamis információk terjesztésének vádjával a múlt héten elrendelte  Roman Ivanovnak, a RusNews független honlap újságírójának a letartóztatását.

Roman Ivanov visszautasította a vádakat, és a bíróságon elmondta, hogy a hatóságok 2020 óta gyakorolnak rá nyomás. Amennyiben most elítélik 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Ivanov letartóztatásával egyidőben Baskír Köztársaság délnyugati részén, Ufa városában a rendőrség razziát tartott a Prufy.ru független hírportál szerkesztőségében, és lefoglalta a hírportál számítógépeit.

“Roman Ivanov és a Prufy.ru újságírói azon kevés független hangok közé tartoznak Oroszországban, akik őszintén beszámolnak az ország helyzetéről és az Ukrajna ellen folytatott háborúról. Munkájuk fontos, és ebbe nem szabad beleavatkozni – nyilatkozta Carlos Martinez de la Serna, a CPJ programigazgatója New Yorkban, és hozzátette, hogy az orosz hatóságoknak azonnal szabadon kell engedniük Ivanovot, ejteni kell az ellene felhozott minden vádat.

A hatóságok három büntetőeljárást indítottak Ivanov ellen a Vkontakte orosz közösségi médiaplatformon közzétett bejegyzések miatt, valamint két háborúval kapcsolatos bejegyzése miatt, amelyet az általa kezelt, 1700 előfizetővel rendelkező Telegram csatornán, a Csesztnoe Koroljovszkoe nevű, helyi híreket, politikával és politikával kapcsolatos témákat közlő csatornán posztolt.