A tulajdonosok elmondása szerint az újság évek óta veszteséget termelt, az itt dolgozók pedig 20 hónapja nem kapták meg a fizetésüket, pontosabban, a minimális havi bérüket. Így az újságírók a munkanélküli hivatalban kötöttek ki, a tulajdonosoknak pedig kifizetetlen tartozásai maradtak. A „Vršačka kula” egyébként Vajdaság egyik legrégebbi médiuma. Az első száma ugyanis 1967. október 6-án jelent meg – írja a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS)

Branislav Josimov a „Vršačka kula” egykori igazgatója Az UNS-nak azt nyilatkozta, hogy az elmúlt években Srđan Vučurević, az vállalat legnagyobb részvényese finanszírozta az újság nyomtatását, azonban miután Vučurević már képtelen volt támogatásban részesíteni a hetilapot, az újságot beszüntették. Az UNS információi szerint a verseci önkormányzat, a 2022-ben, médiumoknak kiírt pályázaton keresztül 1,2 millió dináros támogatást biztosított a verseci hetilapnak.

Az összehasonlítás kedvéért a Vršačka kula csak adókra és járulékokra évente körülbelül egymillió dinárt fizetett. Tavaly 300 ezer dinárt kaptak a Tartományi Kulturális, Köztájékoztatási és Vallási Közösségekkel való Kapcsolatokért Felelős Titkárságtól a médiatartalmak társfinanszírozási pályázatán keresztül, évekkel ezelőtt meg több-százezer dináros támogatásokat is kaptak a Tartománytól, illetve a környező önkormányzatok médiapályázatán keresztül, de ezek az anyagi eszközök sem bizonyultak elegendőnek az öt munkaviszonyban lévő újságíró által készített hetilap fennmaradásához.

A hetilapot kiadó vállalat legtöbb részvénye (49%) egyébként Srđan Vučurević tulajdonában van, míg Miodrag Nikolić a részvények 21 százalékának tulajdonosa.

Vučurević az UNS-nak nyilatkozva azt is elmondta, hogy az újság az elmúlt 15 évben veszteséges volt és ő fizetett mindent, miközben az újságírók díjmentesen osztogatták az újságot. Azonban az ő pénze is elfogyott.

A főrészvényes szerint valakinek havonta 250 ezer dinárt kellene biztosítania csak azért, hogy az újságírók fizetését kifizessék. Azonban a szerkesztőség az elmúlt tíz év alatt 200 ezer eurós veszteséget könyvelt el.

Vučurević hozzáfűzte, hogy a részvényesek közgyűlését sem tudja összehívni, mivel nincs birtokában a részvények többsége, a többi részvényest pedig nem érdekli az újság.

A Cégnyilvántartási Ügynökség (APR) szerint a tőke fennmaradó 30 százaléka a Beograd Részvénytársaság tulajdonában van (a részvények 15,34 százaléka), míg a fennmaradó, mintegy 15 százalékon pedig 8 kisrészvényes osztozik, akiknek a részvények kevesebb mint egy százalékát birtokolják.

 

Vajdaság területén a helyi lapokat megvásároló konzorcíumot a Vojvodine Info cég alapította. E konzorcíum tagja volt Dušan Stupar belgrádi üzletember, Nenad Rončević újvidéki vállalkozó, Srđan Vučurević, az egykori Novi Sad „In radio” tulajdonosa, Predrag Mališanović és Miodrag Nikić, az egykori Građanski list korábbi tulajdonosa. Az újság a későbbiekben Nacionalni građanski-re változtatta a címét. A konzorcium tagjai fel szándékozták vásárolni az összes helyi és egyedülálló újságokat a tartomány területén, hogy ezek példányszámának köszönhetően komoly forgalmat biztosító céggé nőjék ki magukat. Az árveréseken keresztül a Somborske Novine (21 millió dinár), a Kikindske (630 ezer dinár), a Zrenjanin (54 millió dinár), a Vršačka Kula (360 ezer dinár), a palánkai Nedeljne novine (7,8 millió dinár) tőkéjének a 70 százaléka került a konzorcíum tulajdonába. (forrás: „Vajdasági média – politikai kompromisszum vagy szakmai újságírás, NDNV)

 

A kisrészvényeseket nem érdekelte a „hetilap áldatlan helyzete , valószínűleg azért, mert az újság soha nem működött olyan haszonnal, amelyből osztalékot lehetett volna fizetni.

A verseci hetilap négy hónapja nem jelenik meg, a hetilapot kiadó céget azonban nem zárták be. A részvényeseknek kell dönetniük arrról, hogy felszámolják-e a céget, vagy pedig csődeljárást indítanak.