A platform az újságírókat és a médiumoknál dolgozókat tanácsokkal is ellátja,  melyekkel a munkájuk során mérsékelhetik a munkájuk során felmerülő kockázatokat – írja a Cenzolovka.org

A Safe4journalists.org platformot, amelyet újságírók, médiamunkások és menedzserek képzésében tapasztalattal rendelkező biztonsági szakértők fejlesztettek ki, Brüsszelben mutatták be a Safety4Journalists projekt zárókonferenciáján.

A platform elején található körkérdést kitöltő újságírókat személyre szabott tanácsokkal látják el a megbizatásuk során felmerülő mérséklésére. A platform segítségével képesek lesznek vizualizálni ezeket a kockázatokat, és árelemzésekhez, utazási és kommunikációs tervekhez szükséges sablonokat is letölthetnek a felhasználók.

E mellett az újságírók számára egy biztonságukkal kapcsolatos kiadványt biztosítottak, amiben útmutatót kaphatnak arról, hogy miképpen tervezzék meg útjaikat egy-egy kiküldetésre, és mire figyeljen oda az adott helyszínen.

A platformon kockázatértékelésről, a nemek közötti egyenlőség biztosításáról, a szabadúszó újságírók önfenntartásáról, és a digitális kockázatokról szóló képzési modulok is találhatóak.

Az eszközök és kézikönyvek mellett a platform képzési modulokat is tartalmaz majd a, a nemek közötti egyenlőség biztosításáról, , a digitális kockázatokról és a bemutatókról. A kockázatértékelési eszköz mellett az online modulok részletes útmutatást adnak a munka végzése közben fennálló egészségügyi és biztonsági helyzetekről is.

A platform a Safety4journalist projekt részeként, az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával készült – közölte a Cenzolovka.org