Dinko Gruhonjić, az újvidéki Bölcsészeti Kar újságíró-szakjának professzora azt javasolja hallgatóinak és kollégáinak, hogy ne hallgassák és ne tegyék közzé Aleksandar Vučić szerb elnök szavait, aki a belgrádi általános iskolában történt tömeggyilkosság után kifejezetten  bulvárias teljesítményt nyújtott, és olyan adatokat közölt, amelyeket nem hozhatók nyilvánosságra”

„Tőle adatokat hallhattunk a tömeggyilkosságot elkövető fiú szüleiek jövedelmének a nagyságáról, az orvosi feljegyzésekről és hasonló dolgokról. Tehát, ha valami törvénybe ütközik – és Vučić kijelentései törvénybe ütköztek –, azt egyszerűen nem közvetítik, nem sugározzák, nem teszik közzé” – nyilatkozyta Gruhonjić a TV Novának.

Az egyetemi tanár és újságíró becsése szerint Vučić fellépései „egy olyan társadalmi jelenség, ami valójában rendkívül veszélyes”, hiszen „van egy emberünk, aki nem ért el sikereket az újságírás terén, így emiatt szerintem bosszút áll ezért.

“Vučić rendkívül bulvárias, de ugyanakkor rossz bulvárújságíró.” „Ő a megtestesítője mindannak, amit nem szabad nyilvános fellépéseken, így a médiában sem cselekedni” – jegyezte meg Gruhonjić és hozzáfűzte, hogy Branko Ružić oktatási minisztert kapcsán láthattuk, ahelyett, hogy azonnal lemondott vpéna, ahogyan az összes normális országban ilyen esetekben történik, a családok tragédiáját sajnos arra használja fel, hogy propagandát terjesszen egy bizonyos Nyugatról. amelyet 35 éve a sulykolnak a fejünkbe. És az Szerbiai Szocialista Párt, aminek a tagja, annyi háborút teremtett, most semmiben sem vétkes.

“Másrészt, ami a médiumokat illeti, ez egy nagyon érzékeny helyzet, mivel tömeggyilkosságról van szó, Gyakorlatilag mészárlás történt, amit eddig csak filmekben vagy az Egyesült Államokból és Oroszországból érkező hírekben láthattunk, illetve hallhattunk. Most viszont ez velünk történik, a mi hátsó udvarunkban”

„Szerintem a médiumok elbuktak a vizsgán. Nem mindegyik, de a túlnyomó többségük igen. Megsértették az ártatlanság védelmét, a szülői beleegyezése nélkül faggattak ki gyermekeket a kamerák előtt, és megsértették a magánélethez való jogot, ami elfogadhatatlan és lényegében pánikterjesztés” – mondta Gruhionjić, aki szerint ez újabb bizonyítéka a fiatal újságírókkal való mentori foglalkozás válságos helyzetének, ami a szerb újságírás súlyos helyzetének egyik fő indítéka.

“Amennyiben lennének tapasztalt és profi szerkesztők, ilyen dolgok nem fordultak volna elő. Az újságírás adrenalinlöketet ad, , és mindannyian ezért élvezzük, ez a mi szenvedélyünk. Nap mint nap gyakorolunk arra a helyzetre, amikor szerzünk egy exkluzív hírt, és természetesen szeretnénk az elsők lenni, szeretnénk megelőzni a versenytársainkat, mert ez az újságírás ábécéje. Ilyen helyzetekben elsősorban a fiatalabb kollégák képzésére, felkészítésére lenne szükség, hogy csökkentsék magukban az adrenalin szintet, hogy dőljenek be az éppen uralkodó hangulatnak, ne népszerűsítsék a gyilkosságokat, és, hogy tudják, mit kell és mit nem kell tenniük.” – nyilatkozta Gruhonjić, aki szerint látványossá tettek egy tömeggyilkosságot, aminek különböző következményei lehetnek.

A családok magánéletébe való belépéssel kezdve, ezt követően ihletet adhatunk néhány, az adott helyzetet utánzó személynek,  amitől a pszichológusok most óvva intenek. Láthatjuk, hogy vannak olyan közösségi oldalak is, amelyek a gyilkos fiút dicsőítik. És ezzel mind a morális pánikot termeljük a társadalomban. amiért nem csak az Újságírói Kódex, hanem a Btk.-ban előírtak miatt is felelniük kell az elkövetőknek. Nem csodálkoznék azon, amennyiben a meggyilkolt gyermekek szülei a bíróságon keresnének igazságot a médiumok ilyen jellegű tudósítások és a fájdalomhoz való jogaiknak az ennyire brutális módon történő megsértéséért – jegyezte meg végül az újságíró.