A 2022-ben foci világbajnokságot rendező arab országban rabszolgaként kezelik a főleg Délkelet-Ázsiából és Afrikából érkező bevándorlókat. Közülük eddig 37-en haltak meg a stadionépítések következtében.

A norvég köztévé (NRK) munkatársai egy vendégmunkásokat szállásoló táborban forgattak az ott élőkről, azonban amint ezt megtudták a katari hatóságok, letartóztatták őket, elvették az eszközeiket, és több mint 30 órán keresztül tartották fogva az újságírókat.

Halvor Ekeland sportújságíró és Lokman Ghorbani fotóriporter végül a felszerelésük nélkül, szerda reggel érkeztek vissza Norvégiába.

Gahr Stoere norvég miniszterelnök szerint „elfogadhatatlan” az eset, és örül, hogy elengedték az NRK munkatársait:

„Egy működő demokráciában létfontosságú a szabad sajtó. Ez is jól mutatja az idei Nobel-békedíjjal jutalmazott újságírók fontosságát – nyilatkozta az eset kapcsán.

Hasonló gondolatokat osztott meg az esetről a norvég újságíró-szövetség és a futballszövetség is.

Az eset miatt beidézték az oslói külügyminisztériumba a katari nagykövetet is. Az arab ország kormánya állította: mindenben jogszerűen jártak el.

A közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a hatóságok a két újságírót egy magánterületre ((azaz a vendégmunkások táborába) engedély nélkül történő bejutása után tartóztatták le, s úgy forgattak ott, hogy nem kaptak ehhez engedélyt a katari szervektől. Hozzátették, a stáb előzetesen kért engedélyt a hatóságoktól. Arra azonban már nem tértek ki, hogy ezt meg is adták volna nekik.