Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) legújabb, Bécsben a szervezet Állandó Tanácsa előtt bemutatott legfrissebb jelentése szerint, sőt egyes országban valamelyest romlott is. A jelentést bemutató EBESZ képviselő Teresa Riberio azt nyilatkozta, hogy a sajtószabadság helyzetének a romlása nemcsak a szervezet tagországaira korlátozódik.

Az ez év május 14.- és november 25-közötti időszakban uralkodó helyzetet bemutató jelentésben többek között az áll, hogy a médiumok iránt érzett bizalmatlanság és a médiaellenes hangulat az EBESZ régió egész területén jól érződik, amihez több faktor járult hozzá, beleértve egyes országok kormányainak az akcióit, akik gyanakvás magját szeretnék elhinteni, hogy ezzel is leplezzék demokráciaellenes tendenciákat és cselekedeteket.

–A sajtószabadság helyzetéről más jelentéskészítőkkel készült közös nyilatkozatunkban elítéltük a politikusok és közéleti személyek gyűlöletbeszédet tartalmazó veszélyes felszólalások áradatát. Ez ilyen retorika az intoleranciát és a megkülönböztetést terjeszti és az újságírók és az emberi jogok védelmezői ellleni támadásokkal fenyeget, illetve bátorít ezekre, a kisebbségeket pedig veszélybe sodorja – hangsúlyozta ki Riberio, aki egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizalmatlanság és a médiaellenes hangulat miatt megnövekedett az újságírók szembeni támadások száma, beleértve azokét is, akik nyilvános megmozdulásokról tudósítanak, ugyanakkor az EBESZ régió területén az előző jelentés közzététele óta három újságírót meg is öltek.

A jelentés rámutat az internetes szférában dolgozó sajtómunkások előtti kihívások megnövekedésére, beleértve a dezinformációk és a gyűlöletbeszéd hatására, az újságíróknak, ezek közül nem egy esetben újságírónőknek a Világhálón keresztüli zaklatására.

E mellett a jelentés szerint számos újságírót és médiaházat jogi eljárások fenyegetnek.

–A jogi zaklatás komoly fenyegetést jelent a médiumok biztonságára és ezek gazdálkodására, ugyanakkor kihat az EBESZ régió országainak a médiapluralizmusára – hangsúlyozta ki Riberio.

A jelentés szerint az elmúlt félévben a külföldön dolgozó újságírók munkáját is megnehezítették.