Egy tálib minisztérium felszólítása értelmében be kell fejeznie a műsorszolgáltatóknak a női szereplőket tartalmazó drámák és szappanoperák vetítését.

Afgán újságírók és jogvédők elítélték a tálibok által kiadott „vallási irányelveket”, amelyek korlátozzák a nők szerepét a televízióban – számolt be a The Guardian.

Az illetékes tálib minisztérium arra is felhívta a műsorszolgáltatók figyelmét, hogy ne tűzzenek képernyőre olyan műsorokat, amelyek „ellentétesek az iszlám vagy az afgán értékekkel”. A televíziókban dolgozó nőket arra kérték, hogy viseljenek hidzsábot munkahelyükön.

Az első, kizárólag női producereket és riportereket alkalmazó afgán televízió, a Zan TV a Twitteren úgy fogalmazott: ezen irányelvek veszélyeztetik a média szabadságát, és csökkentenék a női újságírók jelenlétét.

Hujatullah Muhajidi, az Afgán Újságíró Szövetség alapító tagja szerint, ha az irányelveket alkalmaznák, „egyes médiumok, különösen a televíziók, abbahagyhatnák a munkát”, ugyanis

számos török és indiai szappanopera sem felel meg az új irányelveknek, ez pedig megnehezíti a televíziók számára közönségük megtartását.  Qtari Abdul Sattar Saeed, a tálib miniszterelnök sajtószóvivője korábban azzal vádolta az afgán médiát, hogy propagandát közvetítenek az „ellenség” kérésére, és úgy fogalmazott, keményen kell bánni velük.

A 2021 augusztusában történt tálib hatalomátvétel óta több újságírónő is veszélyben érezte magát Afganisztánban. Mint arról a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt, többen is halálos fenyegetéseket kaptak, valamint több női műsorvezetőt is leváltottak.