Tegnap este, az N1 hírtelevízió forgatócsoportjának a tagjait Nagybecskerek Délkelet ipari zónának elhagyása közben néhány percig egy ismeretlen személy tartóztatta fel, úgy, hogy egy személygépkocsival megakadályozta az újságírók továbbjutását.

A hírtelevízió ezt megelőzően azok a barakkok előtt forgatott, ahol a Linglong gumiabroncsgyár építkezésén dolgozó vietnámi munkásokat szállásolták el.

A kínai férfi lefényképezte az N1 hivatali személygépkocsijának a regisztrációs tábláit, majd pedig telefonon kezdett el beszélgetni valakivel.

Az N1 újságírónőjének és az operatőrének nem sikerült megnézniük a továbbjutásukat megakadályozó személygépkocsi rendszámtábláját, illetve azt látták csak, hogy az autónak pancsovai rendszámtáblája volt.

Az N1 nép nappal ezelőtt közölt felvételeket arról a táborról, ahol a vietnámi munkások vannak elhelyezve rendkívül siralmas feltételek közepette. Tegnap az A11 Gazdasági és Szociális Jogi Kezdeményezés (Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11) aktivistái Twitter fiókjukon keresztül arról számoltak be, hogy a kínai vállalat ellehetetlenítette a vietnámi munkások elérését, fekete dzsipekben egy magánkézben lévő bizonsági szolgálat dolgozói érkeztek az építkezési területre, s nagyon sok az olyan személy, akik nem hajlandóak azonosítani magukat és meggátolják az érintett munkásokkal való kapcsolatfelvételt és beszélgetést.

A Nagybecskereki Szociális Fórum aktivistái tegnap segélycsomagot próbáltak eljuttatni az építkezésen dolgozó vietnámi munkások számára, de a biztonsági szolgálat megakadályozta őket ebben.

Ma délben a nagybecskereki aktivisták a Linglong területéről kimenekítették azt a vietnámi munkást, akinek a médiumoknak adott nyilatkozatai miatt felmondtak. Az aktivisták szerint az építkezés vezetése nem volt hajlandó visszaadni a munkás útlevelét, s ezmiatt egyelőre nem képes elhagyni Szerbiát.

Az aktivisták egy személygépkocsival jöttek el érte, s be is sikerült ültetniük a vietnámi munkást, azonban a munkások barrakjainak védelmére felbérelt biztonsági őrök körbevették az aktivistákat, ráültek az autó motorház-tetejére.

Ugyanebben a pillanatban a barakkokból a többi vietnámi munkás is kivágódott, akik fizikai erőt alkalmazva a biztonságiakat hátratolták és egészen addig feltartották őket, amíg a kollégájukat elszállító autó el nem hagyta a gyár építkezési területét. Az aktivisták egy ügyvédhez mentek a vietnámi állampolgárral, akivel együtt a rendőrségre mennek, hogy megpróbálják visszaszerezni a kiszivárogtató útlevelét.

Négy nappal a Linglong építkezési területén dolgozó vietnámi munkások áldatlan életkörülményeit bemutató híradófelvétel közzétételét követően a munkaügyi minisztérium a mai nap folyamán felügyelőket küldött ki az építkezések helyszínére.