Az amerikai hírszerzés szerint az orosz titkosszolgálat állt a Dmitrij Muratovot ért április eleji támadás mögött – számolt be a The Washington Post. Az amerikai lap névtelen forrásokra hivatkozva számolt be az ügyről, amit később hivatalosan is megerősítettek.

Mint arról a Sajtószabadság Alapítvány is hírt adott, a Novaja Gazeta című médium Nobel-díjjal kitüntetett főszerkesztőjét április 7-én támadták meg egy vasúti kocsiban. Egy ismeretlen támadó vörös, acetont tartalmazó festéket öntött a vasúti fülkébe, amiben Muratov tartózkodott.

A Novaja Gazeta az orosz-ukrán háború befejezéséig korábban felfüggesztette tevékenységét, és egy európai kiadás indítását tervezte. A felfüggesztett lap április 12-én azonban kivételesen mégis publikált egy tényfeltáró cikket a Muratov elleni akcióról.

Ebben a nacionalista és veterán katonai körökben mozgó, 41 éves Nyikolaj Trifonovot azonosították elkövetőként. Az esetről az ismeretlen társa is videófelvételt készített, ami egy oroszpárti Telegram-csatornára is kikerült azzal a szöveggel, hogy a Muratovhoz hasonló, Ukrajnát támogató embereket meg kell büntetni. „Eljövünk értetek, várjatok csak!!!” – írták a posztban, amit másnap töröltek.

A támadás utáni napon az orosz belügyminisztérium közölte, hogy elfogtak egy 1984-ben született férfit a támadással kapcsolatban, és még keresik a tettestársát. A Novaja Gazeta szerint az operatőrt foghatták el, de a lap nem tett említést arról, hogy az orosz titkosszolgálat állna a támadás mögött.