A Fekete Ildikó, Remes Gábor és Varga Zs. András bírókból álló legfőbb bírói grémium helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék májusi ítéletét, mely kimondta, hogy a Klubrádió pályázati ajánlata nem felelt meg a pályázati kiírásnak és a médiatörvénynek. A Kúria most körülbelül 700 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a Klubrádiót. Az ítélet értelmében a Médiatanács jogszerűen nyilvánította érvénytelennek a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatot, illetve zárta ki a pályázatból akkor már csak egyedüliként résztvevő rádiós társaságot.

A Kúria szerint a felperes maga sem vitatta, hogy ténybeli hiányosságokat vétett pályázatában, márpedig a médiatörvény és a jog nem biztosít lehetőséget ara, hogy érvénytelenség esetén nem jogi szempontokat mérlegeljenek, vagyis ha valaki hibás, ellentmondásos pályázatot nyújt be, illetve negatív saját tőkével rendelkezik, akkor ennek ellenére a pályázati ajánlatát érvényesnek fogadják el.

A bíró kiemelte, hogy a Reggeli Gyors című műsor ismétlésének megjelölt időtartam eltért a műsor eredeti hosszától, így pedig a pályázati kiírás értelmező rendelkezése szerint nem tekinthető ismétlésnek. Hasonló a helyzet a Kovátsműhely című műsor kapcsán, ahol szintén eltérő időpontot jelöltek meg az eredeti műsor és annak ismétlésének hosszának, ami csak akkor lehetséges, ha a műsort megvágják, szerkesztik, akkor viszont már nem tekinthető ismétlésnek.

A Kúria hangsúlyozta azt is, hogy a Klubrádió szempontjából az közömbös, hogy a pályázat eredménytelenségének megállapításakor már csak egyedüli pályázó volt, ugyanis ilyen esetben is vizsgálni kell, hogy pályázati ajánlata megfelel-e a jogszabálynak és a pályázati kiírás szövegének. A bíróság kiemelte, hogy a Klubrádió üzleti terve sem felelt meg az előírásoknak, az nem volt elfogadható. A felperes vállalat, a Klubrádió Zrt. negatív saját tőkéjének rendezésére vonatkozó jövőbeli nyilatkozat, az ígéretek ellentmondásosak voltak, és a pályázat beadásáig nem valósult meg a rendezés. Azt is mondta a bíróság, a hallgatóktól érkező jövőbeni pénzbeli támogatás bizonytalan, azzal nem lehet kalkulálni mint nagy valószínűséggel bekövetkezőt, vagyis a pályázatból nem derült ki, hogy a Klubrádió biztosítani tudná a költségei fedezetét.

A Kúria kiemelte azt is: az, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásra vonatkozó, az Európai Bíróságon megindítandó jogi eljárást megelőző figyelmeztető levelet küldött a kormánynak a Klubrádió ügyében, nem bír relevanciával az ügy szempontjából, mivel egyrészt nem erre az ügyre, a pályázati eljárásból való kizárásra vonatkozott, másrészt az Európai Bizottság levele nem bír jogi erővel a bíróság számára, hiszen az csak megelőzi a bírósági eljárást – bíróság tehát nem állapította meg, hogy a Klubrádió ügyében a Médiatanács jogsértően járt el.

Arató András, a Klubrádió elnöke és többségi tulajdonosa már korábban jelezte: Alkotmánybírósághoz, és ha kell a strasbourgi nemzetközi bírósághoz is elmennek, hogy folytatni tudják a földfelszíni sugárzást a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián.

A Kúria mostani ítéletének jogerőssé válását követően megnyílik a tér arra, hogy az NMHH Médiatanács új pályázatot írjon ki a 92,9 MHz-re, melyet október végéig a Spirit FM használ ideiglenes jogosultsággal.