A megfigyelése idején az oknyomozó újságíró többek között Rogán Antallal kapcsolatban álló személyekkel, valamint Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosával foglalkozott, olvasható a Direkt36 cikksorozatának Telex.hu-n olvasható legújabb részéből.

Csikász a mobiljának vizsgálatát az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábjának segítségével azért végezte el, mert Csikász Brigitta telefonszáma is felbukkant azon a kiszivárgott listán, amely az izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza. Bár a listán való szereplés önmagában nem feltétlenül jelenti, hogy sikeresen fel is törték a Pegasusszal az adott számhoz tartozó mobiltelefont, ám az AI technikai elemzése Csikász esetében már sokadszorra igazolta be ezt a gyanút.

Csikász megfigyelése idején például olyan európai uniós támogatásokkal való visszaélésekről is írt, ahol az EU csalás elleni hivatala, az OLAF hiába jelezte sorozatosan a problémákat a magyar hatóságoknak, azok mégsem jártak az ügyek végére.

Az NSO-ügyfelek által megfigyelésre kiválasztott telefonszámokat tartalmazó, több mint 50 ezres adatbázisban világszerte közel kétszáz újságíró telefonszáma is felbukkan. A telefonszám-listához a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet jutott hozzá közösen, majd azt 17 szerkesztőség elemezte. A nyomozásban Magyarországról egyedül a Direkt36 vett részt.

Az izraeli NSO azt állítja, hogy a Pegasust kizárólag terrorizmus és szervezett bűnözés felderítésére adja el külföldi kormányoknak és állami szerveknek. Azonban a kiszivárgott telefonszámok beazonosítása során kiderült, hogy a kémszoftverrel Mexikótól Azerbajdzsánon át Indiáig újságírókat, jogvédőket, politikusokat és üzletembereket is megfigyelés célpontjául választottak ki.

Az adatbázisban több mint háromszáz magyar telefonszám is szerepel, ezen számok tulajdonosa közt akad négy magyar újságíró (Csikász Brigitta mellett Dercsényi Dávid, Panyi Szabolcs, Szabó András), egy magyar fotós, Varga Zoltán médiatulajdonos és hat ismerőse (köztük Chikán Attila közgazdászprofesszor), valamint Simicska Lajos fia, Simicska Ádám és Simicska ügyvédje. De felbukkan még Gémesi György ellenzéki politikus, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és kilenc másik ügyvéd, valamint Aszódi Attila és Weingartner Balázs egykori államtitkárok telefonszáma is.

A magyar kormány nem válaszolt érdemben az újságírók és politikai célpontok megfigyeléséről küldött kérdésekre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbb viszont úgy nyilatkozott, hogy szakmájától függetlenül még egy újságírót is lehallgathatnak, ha az „a magyar nemzet biztonságára és érdekeire veszélyt jelenthet”.

A titkos információgyűjtés magyarországi szabályozása olyannyira laza, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva gyakorlatilag bárkit meg lehet figyelni.

A Direkt36 több kérdést is küldött a kormánynak Csikász Brigitta megfigyeléséről, de nem reagáltak az oknyomozó műhely kérdéseire.