A Riporterek Határok Nélkül (RSF) élesen elítélte a szlovák közszolgálati televíziót (RTVS), amelyik azért bocsájtotta el egyik újságírónőjét, mert az bírálni merészelte azt a közszolgálati adó által bemutatott anyagot, ami szerint egy nő halálát a koronavírus elleni védőoltás okozott.  A RTVS ez év márciusában mutatta be az animózus televíziós anyagot, amelyben egy 35 éves tanitónő halálát, bizonyítékok nélkül az AstraZeneca védőoltás első adagjának a felvételével hozták kapcsolatba. A műsor szerzői ugyan az egyik pillanatban megemlítették, hogy nem volt lehetséges megállapítani a nő halála és a védőoltás felvétele közötti kapcsolat, a jelentést több oldalról is kifejezetten manipulatívként értékelték – közölte az Euraktiv szlovák nyelvű portálja.

A RSF szerint a fiatal nő testének a felboncolása során szerzett eredmények kimutatták, hogy nem a védőoltás okozta a halálát, a televíziós jelentés viszont kizárólag az elhunyt nő édesapjának a nyilatkozatát és vádjait emelte ki. Emellett a televíziós anyag szerzője az elhunyt közeli barátja volt, aki  a nőnek a halála előtt adott kijelentéseivel és felvételeivel manipulált, amivel annak a hamis látszatát keltette, hogy a nőnek védőoltás felvétele után számos melléktünete volt, függetlenül attól, hogy olyan tüneteket sorolt fel, amit mások éltek át.

E komoly mulasztások tényét a szlovák állami televízió etikai bizottsága is megerősítette – jelentette a RSF, d ennek ellenére a televíziós anyagot az álhírek és dezinformációk terjesztésére szakosodott honlapok is leközölték, aminek köszönhetően Szlovákiában ismét elszaporodott az oltásszkeptikusok száma. Ezeket elsőként az egészségügyi szervek és a rendőrök ítélték el, majd pedig a RTVS munkatársainak a többsége is bírálattal illette a műsort. Közöttük Elena Senková, a televízió szerkesztője is felemelte hangját a dezinformáció terjesztésével szemben, akit rövid időre rá  el bocsájtottak azzal az indokkal, hogy nem viselkedett professzionálisan.

Elena Senková (Forrás : RTVS)

Senková a megindokolatlan elbocsájtása miatt a médiaház beterelése mellet döntött, s az RSF-nek azt nyilatkozta, hogy a tévé más ismert személyiségeit diszkrétebb módon büntették meg, például úgy, hogy különösebb magyarázat nélkül korlátozták a műsoraik szerkesztésében.

A RSF szerint RTVS képtelen volt az újságíróit megvédeni a különböző magán- és politikai érdekekkel szemben, ez viszont összeegyezhetetlen a televízió közszolgálati és jogi küldetésével.

Pavol Salai a nemzetközi újságírószervezet Európai Uniós részlegének a főnöke támogatásáról biztosította az igazságtalanul megbüntetett újságírónőt, aki a RSF eszmeiségével és irányelveivel összhangban cselekedett, miszerint a dezinformációkkal szemben az újságírás a legjobb védőoltás.

–Felszólitjuk a RTVNS tanácsát, a televízió felügyeleti szervét, hogy bírálja felül az újságírók szemben kimért büntetéseket, s az RTVS-ben sürgősen állítsa vissza a szerkesztőinek autonómiáját és a belső pluralizmusát – nyilatkozta Salai.