Számos különböző civil szervezet és a Magyar Reklámszövetség után a legnagyobb hazai újságíró-szervezet is tiltakozását fejezi ki az ellen a törvényjavaslat ellen, mely korlátozná a melegek jelenlétét a magyar médiában. A MÚOSZ szerint alapvető emberi jogok korlátozásáról van szó. A törvényjavaslat ellen az RTL médiacsoport is tiltakozik.

A MÚOSZ állásfoglalásában úgy véli, az alapvető tájékozódás joga sérül, ha bizonyos napszakokban a médiát törvénnyel arra kényszerítik, hogy elhallgasson valós jelenségeket, folyamatokat, mentális és biológiai különbözőségeket, márpedig a magyar törvényhozás most ezt akarja elérni, ráadásul összemos két, össze nem függő dolgot, a több bűncselekménnyel is összefüggésbe hozható pedofíliát, és a homoszexualitást, illetve a nemváltást, amelyek semmilyen módon nem tekinthetőek bűncselekménynek.

„A fürdővízzel együtt kiönti a gyereket is az a politika, amely intézményesíti a cenzúrát, azzal, hogy törvénnyel tiltja a születési nemtől való eltérés említését a nappali műsorokban.  A törvénymódosítás elfogadása esetén a lineáris médiaszolgáltatásban (televízió, rádió) a homoszexualitásnak, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának a megjelenítése bármely médiatartalomban – néhány speciális műsortípus kivételével – kizárólag 23 és 05 óra között lesz  jogszerű, még úgy is, hogy feltüntetik a 18 éves korhatárt a műsorszámban.”

A MÚOSZ közleményében arra is figyelmeztet, hogy „Magyarország gyors léptekben távolodik a nyugati kulturális értékrendtől, amikor kirekeszti a nyilvánosságból azt, akinek úgy hozta a sorsa, hogy jobban érzi magát, ha nem a születési nemének megfelelő az identitása. Törvénnyel sem foszthatók meg emberek az önazonosságuktól! “

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége közölte: tiltakozik minden olyan szabályozás ellen, amely korlátozza a nyilvánosságot, sérti az alapvető emberi jogokat. Civilek korábban jelezték, hogy szerintük az orosz propagandatörvény mintáját követve vezetné be a Fidesz a korlátozásokat.– irja a Média1.hu.

Azóta az RTL Magyarország is bejelentette, hogy tiltakozik a kormány törvényjavaslata ellen, amellyel korlátozná a melegek képernyőre kerülését. Az RTL állásfoglalásában kihangsúlyozza, hogy elutasítja a homofóbiát és azt, hogy ne lehessen bemutatni főműsoridőben olyan tartalmakat mint a Szomszédok, a Barátok közt, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei.

Az RTL Magyarország hétfői közleményében azt írja:

„Az RTL Magyarország elítéli a homofóbiát Kiemelt fontosságú számunkra a családok és a gyermekek védelme, nemcsak műsoraiban, de társadalmi szerepvállalásában is. Azt is valljuk azonban, hogy fontos európai érték a sokszínűség és a tolerancia, ezért aggasztónak tartjuk, hogy egy múlt héten beterjesztett törvénytervezet súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit is. A tervezet aránytalanul és az alapvető szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva korlátozná a homoszexualitás bárminemű megjelenítését a médiában, és tiltaná, hogy a kiskorúak eltérő nemi identitású emberekkel találkozzanak a műsorokban, filmekben, vagy akár csak a reklámokban. A tervezet alapján csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Eliott, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja. A tervezet a médiapiac minden hazai szereplőjének jelentős gazdasági károkat okoz, és minden állampolgár számára megnehezíti egyes tartalmak elérését, de ennél is fontosabb, hogy a tervezett szabályozás tulajdonképpen kirekeszti a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából, ezzel ellehetetleníti a velük szemben a társadalomban élő negatív sztereotípiák elleni küzdelmet. Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink közössége sokszínű, ahogy a társadalom is, így számos nem heteroszexuális dolgozónk és nézőnk is van. Így miattuk is tiltakoznunk kell az ellen, hogy a tervezett törvény miatt a többségitől eltérő nemi identitású embereket csak olyan kitételekkel és olyan késő esti idősávban lehetne ezentúl bemutatni, ahogy például horrorfilmek szereplőit.”