A Reuters Hírügynökség és a Minneapolis Star Tribune a faji egyenlőtlenség szembeni tiltakozásokkal és a rendőrség munkájával foglalkozó tudósitásait, illetve a New York Times és az Atlantic koronavírus pandémiát követő írásait díjazták az idei Pulitzer díjátadáson, s lényegében az elmúlt évben ez a két téma uralta az amerikai napilapok címoldalait.

A Star Tribune az aktuális események követéséért járó elismerést George Floyd tavaly májusban történt megölésének „hatékony, szerzői és árnyalatokkal teli lekövetéséért, míg a Reuters és az Atlantic a téma újságírói szemszögből történő megmagyarázásáért érdemelte ki  a rangos elismerést.

Az Associated Press a faji egyenlőtlenség elleni tiltakozások és a koronavírusnak az idősebb lakosságra kifejtett félelmetes hatásának bemutatása miatt kapott egy-egy Pulitzer díjat a sajtófotók kategóriájában.

A George Floyd ellen elkövetett gyilkosságot mobiltelefonjával felvevő tizenéves Darnella Fraziert különdíjban részesítette a Pulitzer-díj odaítéléséért felelős bizottság a célból, hogy kiemeljék a polgárok kulcsszerepét az újságíróknak az igazságért és a jogokért folyó nyomozásában.

Darnella Fraizer (Forrás: Minneapolis Police Department via AP)

​Az Assoicated Press és a New York Times 2-2 Pulitzer díjban részesült. A legjobb fotóhírért járó díjat az AP fő fotoriporterének Emilio Morenattinak ítélték oda az idén, aki megható fotókat készített egy, műanyag függönyön keresztül ölelkező idős párról, a hullaházakban védőfelszerelésben dolgozó munkásokról, ahogyan az elhunytak holtesteit viszik ki, illetve olyan emberekről, akik a válságot izolációban vészelték át. A legújabb hír kategóriában készült Pulitzer díjon az AP tíz fotósa osztozott, akik George Floyd megölését követő tiltakozásokat követték.

Forrás : Emilio Morenatti , AP

A New York Times a közszolgálatiságért járó díjat érdemelte ki a pandémia követéséért, amit a zsűri „bátorként, mindent átölelőként és messzemenőként” jellemzett, amivel nyilvánosság számára betöltötték az adatokban keletkezett űrt. Wesley Morrist a New York Times újságíróját a fajok és kultúrák fénytöréseiről szóló kritikáiért és cikkeiért díjazták.

Wesley Morris (Forrás: New York Times)

A legjobb újságírói kommentárért járó Pulitzer-díjat Michael Paul Williamsnak, a Richmond Times Dispatch újságírójának ítéltek oda az amerikai polgárháborúban a Konföderáció oldalán harcoló katonáknak emelt richmondi emlékművek George Floyd halála utáni eltüntetéseivel foglalkozó jegyzet-sorozatáért.

Michael Paul Williams (Forrás: Style Weekly)

A Boston Globe az oknyomozó újságírásért járó Pulizert érdemelt az egyes államok kormányainak a közveszélyes teherautósofőrökkel kapcsolatos információk egymás közötti megosztásának a szisztematikus elmulasztásáról szóló cikk-sorozatáért, végül pedig az irodalmi Pulitzer-díjat Louise Erdrich odzsibve indián költőnek, regényírónak ítéltek oda a The Night Watchman cimű regényéért.

Louise Erdrich (Forrás: US Catholic)

Erdrich (1954-) egyik legismertebb amerikai indián szerző, az úgynevezett Amerikai Indián Reneszánsz egyik legkiemelkedőbb alkotójaként tartják számon. Tizenhárom regény, egy novellás- és három verseskötet, valamint öt gyerekkönyv írója. 2012-ben, A körkunyhó (Round House) című regényéért kiérdemelte a National Book Award díjat.

Joseph Pulitzer (Forrás: The Vintsge NewdÖ

A Pulitzer-díj az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb újságírói kitüntetése, ami csakis az amerikai napilapok és hetilapok újságíróinak adható az egyesült államokbeli újságok vagy hírügynökségek által megjelentetett kiemelkedő fényképekért, jelentésekért és cikkekért. E mellett irodalom, dráma és zene területén is kiosztják ezt a rangos elismerést. , A legelső Pulitzer-díjat 1917. június 4-én adták át. evét a díj anyagi alapjait a 19. század végén megteremtő Joseph Pulitzer, magyar származású amerikai újságíróról, kiadóról és sajtómágnásról kapta.