Ana Lalić Hegedišt az NDNV elnökét és a Nova.rs hírportál elnökét Predrag Lucić, 2018-ban elhunyt spliti újságíró és író születése 60. évfordulójára emlékező dubrovniki Rebeseda fesztiválon kifejtett nézetei miatt érték a fenyegetések. Az újságírónő nyilvános meglincseléséhez a szerbiai rezsim bulvárlapjai is csatlakoztak és ezért csak fokozódik az őt ért fenyegetések intenzitása.

Lalić a Danas napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy péntek óta a közösségi oldalakon keresztül érkeznek a nyugtalanító üzenetek, de a Danas újságíróival folytatott húsz perces beszélgetés ideje alatt is három újabb fenyegető üzenetet kapott, amelyben a halálát, illetve Szerbiából kiutasítását kívánták.

Az újságírónő a belgrádi napilapnak elmondta, hogy a dubrovniki rendezvényen Milivoj Bešlin történésszel és Igor Stiks íróval a nacionalizmusról beszélgetett, ahol elmondta, hogy az elmúlt 12 évben folyamatosan zajlik Vajdaság „elszerbesítése”, mivel a szerb hatóságok számára a vajdaságiak nem elég szerbek, mert nem nacionalisták és ragaszkodnak a többvallásúságukhoz és a multikulturalizmushoz, ami nyilvánvalóan zavart kell a hatalmon lévőknek a szerb világ megteremtéséről szóló hegemón víziójában.

Lalić az elszerbesítés példájaként megemlítette, hogy a szerb kormány ragaszkodva az észak-szerb tartomány elnevezéshez, a közbeszédből megpróbálja teljesen eltávolítani a Vajdaság kifejezést.

Az elszerbesítés példájaként kijelentette, hogy a kormány megpróbálja teljesen eltávolítani a „Vajdaság” szót a közbeszédből, és ragaszkodik az „észak-szerb tartomány” kifejezéshez.

E mellett a latin írásmód használata is mindinkább eltűnik, különösen ott, ahol más nemzeti közösségek élnek és ahol egy nap alatt több mint 50 partizán nevét viselő utca nevét változtatták meg, miközben azokon a területeken, ahol a szlovákok és a vajdasági magyarok élnek, célirányosan helyeztek el a „banjskai hősöket” ünneplő óriásplakátokat. Olyan helyeken, mint Zenta, Farkasd, Antalfalva stb.

Az újságírónő szerint már a beszélgetés lezárása és az erről készített beszámolónak az Autonómia portálon való megjelenése után özönleni kezdtek az első fenyegetések, amik egyre hevesebbek és rémisztőbbek lettek.

Ezek közül egyet nyilvánosan is felolvasott a fesztiválnak a Külföldi zsoldosok és hazai árulók címet viselő panelbeszélgetésén. amelyen olyan közéleti személyiségek vettek részt, akik nap mint nap célpontjai az ilyen támadásoknak. A résztvevők között volt kollégája Zoran Kesić, Dragan Bursać rovatvezető és Feđe Šukan író és színész is, akinek a Szerbiába való beutazást is megtiltották, miután korábban lefotóztak a Szerbia az erőszak ellen tüntetésén.

Az NDNV az újságírónő elleni fenyegetéseket jelentette a Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Ügyészségnek és felszólította a hatóságokat, hogy a további felelősségvonás érdekében lehető leggyorsabban derítsék ki a bűncselekmény elkövetőjének a személyazonosságát.