1990 óta minden évben március 15-én van a Magyar Sajtó Napja, mert 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit, a 12 pontot és a Nemzeti dalt. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a Magyar Sajtó Napja alkalmából évről évre díjazza a kiemelkedő teljesítményt nyújtó sajtómunkásokat. – írja a Media1.

Ahogyan az előző években, így 2024-ben is újságírók, illetve egész alkotóközösségek kapták meg az elismerést.

Az Idén ők kapták meg a Magyar Sajtódíjat: Ács Dániel (444.hu); Halmai Katalin (Népszava); az Átlátszó szerkesztősége.

Aranytoll-életműdíjat kapott: Lengyel Nagy Anna, Benda László, Kardos Ernő, Nemes Gábor és Szenkovits Péter.

A díjátadón Vincze Miklós, a 24.hu újságírója kapta az idei Virág F. Éva-díjat, Kós Mihály pedig a Kétfilléres-díjat.

Az Átlátszó szerkesztőségét méltatva Uj Péter, a 444 főszerkesztője A díjat odaítélő kuratórium egyik tagja elmondta, hogy a 2011 óta működő szerkesztőség több nagy jelentőségű ügyet tárt fel az évek során – példaként a kormányközeli elit jachtos és magánrepülős útjait, a „novellákba illő lopásokat” és a fák nélküli lombkoronasétányt említette a laudátor. Uj Péter kiemelte azt is, hogy az Átlátszó sok mindenben volt úttörő a független szerkesztőségek között, például elsőként honosította meg Magyarországon az olvasói adományokra támaszkodó „anti” üzleti modellt. Ez pedig mára általánossá vált más szerkesztőségeknél is, és Uj szerint ez az egyik legfontosabb eredménye az Átlátszónak, hogy a biznisz helyett az újságírás társadalmi feladataira, a hatalom számonkérésére, az „őrkutyáskodásra” koncentrált.

„Ez a díj nem konkrét cikkekért, sztorikért jár ilyen esetben, amikor szerkesztőségnek adjuk, hanem azért, mert azt a társadalmi feladatot, amit az Átlátszó annak idején magára vállalt, sikeresen és önfeláldozóan végzi – példát mutatva nemcsak a posztdemokratikus maradványsajtónak, hanem az egész maradvány-közéletnek, -polgárságnak is.” – mondta Uj Péter, aki elmesélte, hogy már megírta a laudációt, amikor a kormány egyik csatolt propagandaszervezete, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) feljelentette az Átlátszót a frissen létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatalnál, ami szerinte szintén nagy elismerése a szerkesztőség munkájának – írja az Átlátszó.