Három karikaturistát mutatott be a Tough Laugh című podcast legutóbbi, Tough Laugh, Tough Law című epizódjában: Rachita Taneját, Emad Hajjajt és a magyar Pápai Gábort. A műsorban bemutatott személyekben az a közös, hogy a rajzaik miatt célba vették őket hazájukban, ahol korlátozták a jogaikat – írja a Media1.

A podcast epizód elkészítését a Karikatúrák a békéért mozgalom, az UNESCO és az Isocrates Alapítvány támogatta.

Pápai Gábor esete miatt a Népszava napilap a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) beperelte a magyar Államot, amiért munkatársuk számára nem biztosították a karikatúrakészítés szabadságát, és korlátozták a szólás- és véleményszabadságot.

Mint ahogyan az oldalunk is beszámolt róla, Pápai Gábor egy emlékezetes rajzzal bírálta a koronavírus-járvány idején Müller Cecília országos tisztifőorvost és a kormány tájékoztatási gyakorlatát. Az „Alapbetegsége függőséget okozott”  feliratot tartalmazó, „Krónikus” című  karikatúra miatt be egy KDNP-s politikus eredményesen beperelte a lapot, mivel úgy érezte, hogy megsértették őt vallásában. A rajzon ugyanis egy kereszt is látható volt, így szerinte a rajz alkalmas volt a vallásos emberek személyiségi jogainak megsértésére.

A Népszava és a politikus jogvitája az összes magyarországi jogi fórumon végigment, de nem állították helyre az újság szólás- és véleményszabadsághoz fűződő jogát. Az újság ezután döntött úgy, hogy Strasbourghoz fordul. A karikatúra egyébként Svájcban, tavaly májusban rangos díjat kapott.