A médiaszolgáltatók és a sajtószabadságot figyelő szervezetek szerint a Hamász terrortámadásaira indított izraeli válaszcsapások kezdete óta már legalább hat palesztin újságíró meghalt és többen is megsérültek.

A Bizottság az Újságírók Védelmére (Committee to Protect Journalists, CPJ) nevű szervezet hétfőn azt közölte, hogy amióta hétvégén a Hamász megtámadta Izraelt legalább hat újságíró van a halálos áldozatok, a sebesültek és az eltűntek között – adta hírül a Kreatív hírportál.

A CPJ jelentése szerint szombaton két palesztin újságírót: Ibrahim Mohammad Lafit, az Ain Media fotósát és Mohammad Jarghount, a Smart Media riporterét lőtték le tudósítás közben, Két palesztin fotós, Nidal Al-Wahidi az Al-Najah-csatornától és Haitham Abdelwahid az Ain Media ügynökségtől pedig eltűnt.

A Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a WAFA szerint a Gázai övezet középső részén lelőtték Mohammad El-Salhi szabadúszó újságírót, Ibrahim Qanant, az Al-Ghad-csatorna tudósítóját pedig repeszek sebesítették meg Khan Yunis városában.

Az Al-Jazeera hírügynökség arról számolt be, hogy kedd hajnalban meghalt Said al-Tawel, az Al-Khamsa News hírportál főszerkesztője és két munkatársa, amikor éppen egy olyan épületet filmeztek, amelyet az izraeli hadsereg egyik bombája romba döntött.

A magántulajdonban lévő Sky News Arabia televíziós stábja még szombaton számolt be arról, hogy izraeli rendőrök megtámadták őket a Hamász által célba vett déli Ashkelon városában, és megrongálták a felszerelésüket. Firas Lutfi a csatorna tudósítója elmondta, hogy az izraeli rendőrök puskákat szegeztek a fejéhez, arra kényszerítették, hogy vegye le a ruháit, elkobozták a stáb telefonjait és felszólították őket, hogy rendőri kísérettel hagyják el a területet.

A CPJ mindkét szembenálló felet felszólította az izraeli-gázai konfliktusról tudósító újságírók biztonságának biztosítására.

A szervezet beszámolói szerint az izraeli-palesztin konfliktusokban 1992 óta 25 újságíró vesztette életét.