a Hamász palesztin terrorszervezet szombat reggeli váratlan támadása óta a közösségi médián, köztük a nemrég X-szé változott Twitteren is erősen terjednek a hamis hírek – írja a Kreatív hírportál

A Guardian az izraeli Cyabra elemző cégre hivatkozva írt arról hétfőn, hogy 5-ből 1 közösségi médiában aktív fiók, amelyik részt vesz a harcokról szóló beszélgetésekben, hamis.

Az elemző cég szerint körülbelül 30 ezer fiók terjeszt Hamászt támogató dezinformációt és gyűjt érzékeny adatokat. Ezek között sok az automata, nem emberek által működtetett bot. A cég szerint a hamis fiókok, különösen a TikTokon és az X-en/Twitteren aktívak.

Annak ellenére, hogy az Elon Musk-féle váltás óta rengeteg felhasználó elvándorolt a felületről – és a cég dollármilliárdokat veszített márkaértékéből, – az X /Twitter még mindig az egyik legnagyobb befolyással bíró közösségi platform. A hamis tartalom ellenőrzését pedig az sem segíti, hogy a régi Twitter munkatársai közül rengetegen távoztak, köztük tartalmi moderációval foglalkozó szakemberek is.

A BBC Verify, a brit lap tényellenőrző csapatának egyik újságírója is beszámolt az X-et tömegesen elárasztó hamis bejegyzésekrőé. Shayan Sardarizadeh arra hívta fel a figyelmet, hogy a kék pipával ellátott, elméletileg a felület által jóváhagyott, fizetős X Premium fiókok is terjesztik a hamis híreket (a biztonságot jelentő, igazolt fiókot jelentő kék pipáért korábban nem kellett fizetni). Sardarizadeh azt is megjegyezte, hogy az X közösségi alapon működő tényellenőrzői nem tudnak lépést tartani ekkora dezinformációs hullámmal.

„Évek óta folytatok tényellenőrző munkát a Twitteren. Sok hamis információ terjed, amikor valami komoly dolog történik, de az az áradat, amit az elmúlt két napban tapasztaltam, valami egészen más” – mondta Sardarizadeh.

Elon Musk vasárnap még két olyan fiókot is megbízható forrásként jelölt meg, amelyek korábban hamis állításokat közöltek (a @WarMonitorst, és a @sentdefendert), a techguru azóta törölte a bejegyzését. Az X a Safety nevű fiókján keresztül kedden arról írt, hogy világszerte már több, mint 50 millió poszt foglalkozott a támadásokkal, emiatt „lézerpontossággal” figyeli a helyzetet és elkötelezett az online párbeszéd védelme mellett.

A hétvége óta az X-en megjelent hamis tartalmak között szerepelt például egy Venora Mark nevű, magát a BBC riporterének kiadó profil, egy másik, azóta szintén törölt fiók a Jerusalem Post izraeli lapnak adta ki magát, és arról a hamis hírről számolt be, hogy Benjamin Netanjahut, Izrael miniszterelnökét kórházba szállították. Jellemző az is, hogy máshol, máskor keletkezett háborús felvételeket címkéznek fel friss, gázai anyagként.

A Reuters és az Inews hamis tartalmat listázó gyűjtéseiben szerepel még például: egy felvétel, amin felirata szerint a Hamász egy fegyverese izraeli helikopterre lő. A klipet valójában az Arma 3 nevű rendkívül élethű videójátékből vágták ki. E mellett olvasható volt egy olyan hamis bejegyzés is, miszerint az izraeli kormány jóváhagyta a Gázai övezet „taktikai nukleáris rakétatámadását”; illetve egy módosított

, Fehér Házból származó dokumentumot is közzétettek, ami szerint Joe Biden amerikai elnök nyolcmilliárd dollár katonai segélyt ad Izraelnek. Nos, ez dokumentum eredetileg egy Ukrajnának szánt támogatásról szól.

Ugyanakkor közzé lett téve egy Lost Girl” vagyis „elveszett lány” elnevezést viselő video is, amelyen egy kislányhoz arabul beszélő férfi látható. Ez a felvételről az terjedt el hamis információként, hogy egy Hamász által elrabolt kisgyermekről készült.