A 39 éves Josh Kruger, philadelphiai szabadúszó újságírót és aktivistát hétfőn a hajnali órákban, az otthonában hét lövés érte.

Az újságíró súlyosan sebesülten még kitántorgott az utcára, ahol segítségért kiáltott. Egy közeli kórházba szállították, de nem sokkal később belehalt a lőtt sebekbe – írja a The Guardian nemzetközi kiadása.

Az Associated Press szerint a rendőrség úgy véli, a lövöldöző tudta, miképpen juthat be az újságíró otthonába, vagy pedig az újságíró otthonának ajtaja eleve nyitva volt, mivel semmi jelét nem találták az erőszakos behatolásnak. A rendőrök az elkövető fegyverét sem találták meg, de a rendőrség szerint a gyilkosság vagy családi okok, vagy pedig kábítószerrel kapcsolatos ok miatt követték el. A nyomozás folyamatban van.

A Philadelphia Inquirer beszámolója szerint Kruger otthonában a lelövését megelőzően három incidens is történt, amit Kruger gondosan feljegyzett. Ez év áprilisában egykori élettársa tört be az otthonába, augusztusban egy követ dobtak be az ablakán keresztül. Két héttel ezelőtt pedig egy számára ismeretlen személy látogatta meg, aki a barátját kereste az újságíró otthonában és megfenyegette Krugert.

Az újságírót Philadelphiában az elesettek hangjainak a képviselőjeként tartották számon. A helyi újságokban a hajléktalanlétről és a kábítószerélvezésről szerzett saját tapasztalatairól is cikkezett.

Újságíróként a Philadelphia Weekly-ben, a Philadelphia Inquirerben és a Philadelphia City Paperben is közölt írásokat.

„Sértődöttnek és nyugtalannak kell éreznünk magunkat, amikor fülünket megüti a hajléktalan kifejezés. Nem azért, mert ezzel megbélyegezzük azokat, akik ezt átélik, hanem azért, hogy elszégyelljük magunkat az általunk elkövetett erkölcsi vétekért azon folyamatos károkozás miatt, amit a legkiszolgáltatottabbaknak okozunk.” – írta Kruger egy két héttel ezelőtti közösségi bejegyzésében.

Az újságíró öt éven keresztül dolgozott Philadelphia önkormányzatának a sajtószóvivőjeként a polgármesteri hivatal közösségi média platformon való megjelenésével és kommunikációjával és a hajléktalanokkal foglalkozó osztályán, 2021-ben pedig újságíróként folytatta tevékenységét.

Josh Kruger felemelte közösségünk legsebezhetőbb és legmegbélyegezettebb tagjait, különösen a szenvedélybetegségekkel küzdő, hajléktalanokat. Nyíltan írt arról, hogy miképpen élte túl a kábítószerfüggőségét és a hajléktalanságát és biztató volt látni, hogy Josh csatlakozott a Kenney-vezetéshez, mint a a hajléktalanokkal foglalkozó szolgálat szóvivője – mondta róla Larry Krasner,  philadelphiai kerületi ügyész, majd hozzáfűzte, hogy Josh megérdemli, hogy megírja személyes történetének a végét,  s felszólította a város rendőrségét, hogy derítsenek fényt a gyilkosságra, hogy mielőbb bíróság előtt lehessen felelősségre vonni az elkövetőt, vagy pedig az elkövetőket.