Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy olyan törvényt szentesített, amely a jogvédő szervezetek szerint jelentősen növeli az ukrán államnak a média felletti kontrollját és szigorítja a médiavállalatok szabályozási keretrendszerét – írja az amerikai The New York Times és az ukrán Kyiv Independent hírportál.  Az ukrán kormány 2019 óta dolgozott új médiatörvény létrehozásán.

Az új törvény szerint a jelentősen kibővített hatáskört kapa a Nemzeti Televíziós és Rádiós Sugározási Testület nevű állami szervezet, melynek tagjait személyesen választja ki az ukrán kormány és az ukrán parliament. Egyebek mellett joguk lesz minden olyan médiaterméket betiltani, melynek nincs az ukrán bíróság által engedélyezett működési jogosítványa. Ez elsősorban a kisebb, független médiatermékeket érintheti.

A korábbi tervek szerint a testület arra is jogkört kapott volna, hogy bírságokat osszon ki és működési engedélyeket vonjon vissza olyan szervezetektől, melyek az állam által „tiltott információnak” ítélt tartalmat publikálnak. Az elfogadott törvény végül enyhébb lett, ám az Európai Újságírók Szövetsége szerint még ebben a formában is sérül a szólásszabadság.

„Ukrajnának úgy kellene demonstrálnia az Európa felé való elköteleződését, hogy a szabad és független médiát támogatja, ahelyett, hogy az állami információ-kontrollt építi fel” – kommentálta a már elfogadott törvényt a szervezet főtitkára, Ricardo Gutiérrez.

„Ez a határkör nyilvánvalóan túlzó. Senki nem tudta eddig megtörni a szólásszabadságot Ukrajnában, most sem fogják tudni” – kommentálta közleményben az Ukrán Újságírók Nemzeti Szövetsége.

Az ukrán kormány azzal védekezik, hogy a(z orosz) dezinformáció ellen harcolnak a rendelkezéssel, amely teljes mértékben összhangban van az Európai Unió törvényeivel és elvárásaival. Mint ismert, az orosz-ukrán háború kezdete óta az Európai Unió és az Egyesült Államok is számos, az orosz kormányhoz köthető médiaportált betiltott, egyebek mellett az RT és a Szputnyik tv-csatornák működési jogát is elvették.