Kiderült, hogy hamisított videókat osztott meg a közösségi médiában Trombitás Kristóf, a náci karlendítésével elhíresült fideszes influenszer.

A Megafon fideszes propagandagyár egyik ismert arca mostanában két, bizonyítottan manipulált felvételt is felhasznált az interneten megosztott videóiban – mutatott rá cikkében a Lakmusz tényellenőrző hírportál.

Augusztus 3-án a Patrióta nevű YouTube-csatornán Trombitás egy olyan összeállítást tett közzé, amivel a klímaváltozás miatt aggódó amerikai sztárokat és politikusokat akarta lejáratni. Ebbe bevágott egy olyan jelenetet, amelyben úgy tűnhetett, hogy Joe Biden amerikai elnök elalszik egy tévéinterjú közben. A Lakmusz viszont bemutatta az eredeti videót is, ahol az interjú nem is Bidennel készült, és azt is, amit belemontíroztak, de azon az elnök egyébként ébren van. A horkolást pedig utólag vágták oda.

Saját Facebook-oldalán Trombitás Kristóf augusztus 6-án is a klímaváltozás ellen küzdő mozgalmakat próbálta hitelteleníteni. A fideszes influenszer megfogalmazása szerint a „klímahiszti” Németországból terjed, amit szintén egy manipulált videóval illusztrált. Egy olyan német televíziós időjárásjelentést mutatott, ahol lángnyelvek csaptak fel a kép alján és sziréna szólt az adás közben, de a Lakmusz erről is bebizonyította, hogy valójában trükkfilm.

Miután a tényellenőrző portál megpróbálta elérni Trombitást, a Megafon influenszere ugyan nem reagált, viszont az időjárásos videóját azóta törölte.

A kormánypárti Pestisrácok és a Megafon Központ csapatának tagja nemrég azzal okozott botrányt, hogy előkerült róla egy olyan kép, amelyen náci karlendítéssel pózol. Trombitás az esetre azóta sem adott magyarázatot, és továbbra is aktívan gyártja a fideszes propaganda terjesztésére alkalmas videóit.