Bojan Veselinović, a Szlovén Hírügynökség (STA) igazgatója indoklásában a szlovén kormányt vádolta meg, hogy a hírügynökséget a pénzelések zárolásával maga alá rendeli.

–Képtelen vagyok elfogadni a kormánynak a 273 napja ingyen dolgozó ügynökséggel szembeni feltételeit – nyilatkozta a felmondásának a benyújtását követően, s hozzáfűzte, hogy sohase vesz részt az újságírói autonómia eltaposásában.,

Janez Janša szlovén miniszterelnök az Európai Unió figyelmeztetése ellenére befagyasztotta a STA anyagi javait. Korábban Janša nemzeti szégyennek nevezte a hírügynökséget, mivel az túl kritikus hangot ütött meg vele szemben. Ugyanakkor a Szlovén Legfelsőbb Bíróság elrendelte, hogy a kormány fizesse ki pénzügyi tartozásait a hírügynökség irányába.

Az STA-t 1991-ben, Szlovénia függetlenségének kikiáltását követően alapították meg és évente 2 millió eurós támogatást kap az államtól, azzal, hogy az idén egy eurót sem utaltak át számára.

Christian Wigand, az Európai Bizottság sajtószóvivője a STA igazgatójának a lemondása kapcsán annyit mondott, hogy sajnálják a történteket és aggodalommal kísérik a helyzet romlását, majd pedig felszólította a szlovén kormányt, hogy tegyenek határozott lépéseket a jelenlegi folyamatok megfékezésére és megfordítására.

Vera Jurova az EB alelnöke múlt héten felszólította a szlovén hatóságokat, hogy mielőbb oldják meg az STA pénzelését, s egyben levelet intézett a szlovén művelődési miniszterhez is, amiben megjegyezte, hogy nemrég még a Szlovén Legfelsőbb Bíróság is megerősítette, hogy az idei évre szóló szerződés aláírása körül kialakult bonyodalmakra, a kormány köteles kifizetni a hírügynökség munkáját biztosító anyagiakat.