A NUNS azért lepte meg Branislav Šušnicát az „ajándékával”, mert a polgármester minap verbálisan rátámadt a BAP helyi hírportál egyik újságírónőjére, aki megkérdezte tőle, hogy tekintettel arra, hogy hétfőn halálos áramütés ért egy 13 éves gyermeket, néhány nappal előtte pedig a nagytatáját, a község területén még mennyi, a polgárok életét veszélyeztető, leföldeletlen feszültség alatt álló vezeték található.

„A NUNS ezzel a gesztussal arra szándékozza felhívni Sušnica figyelmét, hogy a közéleti és politikai tisztségviselőként köteles eltűrni a munkájával, illetve az általa folytatott politikával kapcsolatos bírálatok, vélemények megfogalmazását (a nyilvánosság tájékoztatásáról és a médiáról szóló törvény 8. cikkelye) és ezért lehetővé kell tennie az ezzel kapcsolatos kérdések feltevését, és válaszolnia is kell ezekre a kérdésekre, illetve jogosult kritikát kapni a tevékenységével kapcsolatban”– áll a NUNS sajtóközleményében.

„Sušnicának meg kell értenie, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága és a médiaszabadság minden demokratikus és jogállam szerves részét képezi, valamint egyik alapvető joga és alapja. Viselkedésével Sušnica nem tiszteli az újságírókat, a médiaszabadságokat és a demokratikus elveket” – mutatott ráa NUNS.

A Szerbiai Újságírók FüggetlenEgyesülete a  kiadványt Ana Brnabić miniszterelnöknek, Mihajlo Jovanović információs és távközlési miniszternek és Jelena Begović tudományos, technológiafejlesztési és innovációs miniszternek el szándékozza küldeni, ugyanis ezeknek a közös rendezvényén az újságírókat fizikailag megakadályozták abban, hogy e rendezvény után kérdéseket tegyenek fel a fentiekben megnevezett politikusoknak.

A 25 oldalas kézikönyv Marko Somborac karikatúráit és Radmilo Marković szövegeit tartamaz és útmutatóul szolgál arról, hogy a miképpen is viselkedjenek a politikusok adott helyzetekben, illetve valójában hogyan is viselkednek. A kiadványban felhozott összes példa mellé a tájékoztatási törvény megfelelő cikkelyét is mellékelték. Az útmutató nemcsak a politikusokra, illetve a kormánykoalíció képviselőire vonatkozik, hanem az összes szerbiai politikusra, hogy miképpen kell viselkedniük az újságírókkal szemben.

Ez a része a kiadványnak a 10 parancsolat formájában született meg ( „ne ölj újságírót”, „az írásai miatt ne tartóztass le újságírót”, „ne üss meg újságírót”, ne fenyegessed és ne vedd célba az újságírót”, ne félemlítsd meg és ne zaklasd az újságírót”, „ne uszíts az újságíró ellen”, válaszolj az újságírónak ha kérdez..”