Július 31-én, a Digitális Európa projektum belgrádi Tudományos – Technológiai Parkban megrendezett, bemutatóját követően egy tisztviselőnő a független hírtelevízió és hírportál munkatársaira rázárta a bemutató helyszínének az ajtaját, hogy ezzel az újságírókat megakadályozza abban, hogy kérdéseket tegyenek fel Ana Brnabićnak, Szerbia miniszterelnökének és az EU szerbiai küldöttsége tagjainak – közli az N1 és a Nova.

Žana Bulajić, a Nova Televízió újságírónője szerint amikor a rendezvény véget ért és a kormány képviselői a vendégekkel elhagyták a termet, ők is azon nyomban utánuk eredtek, azonban kulcsra zárták az ajtót előttük és csak akkor engedték ki őket a teremből, amikor már a politikusok elmentek.

Az N1 és a Nova újságíróinak az állításaira Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke reagált és az „iparmágnás média” manipulációjának nevezte az egészet, mert szerinte az újságírók bármikor elhagyhatták a bemutatót.

Az eset kapcsán közleményben reagált az Európai Unió szerbiai küldöttsége is, amiben kihangsúlyozzák:

„Alapvető, hogy az újságírók számára biztosítani kell a munkájuk elvégzéséhez szükséges feltételeket, hogy a nyilvánosságot szabadon és szakmailag méltó tájékoztassák az eseményekről” – áll az EU szerbiai küldöttségének a közleményében.