A legfrissebb adatok szerint a nyugat-balkáni államok közül tavaly Szerbia intézett legtöbb kérelmet a Meta céghez, hogy betekintést nyerjen a Facebook és az Instagram közösségi oldalak felhasználóinak adataiba.

Szerbia 2022 második felében 202, az egész év folyamán 472 adatigénylési kérelmet intézett a Metához.

A második helyen Észak-Macedónia áll, amely 2022-ben 153 kérelmet küldött, ezt követi Bosznia-Hercegovina (158 kérelem), Koszovó (63), Albánia (58) és Montenegró (50 kérelem).

A Nyugat-Balkánon Szerbia vezet a sürgős intézkedés iránti kérelmek terén is, bár az ilyen kérelmek száma 2022-ben alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

A Facebook és az Instagram közösségi oldalak anyacégje 2013 óta fel évente tesz közzé átláthatósági jelentéseket, amelyekben az állami intézmények adatmegosztási kérelmei is szerepelnek.

A Szabad Európa Rádió (RSE) szerint az államok hatósági nyomozás keretében kérnek adatokat a Metától, és a legtöbb ilyen kérés büntetőügyekhez kapcsolódik, például rablásokhoz vagy pedig emberrablásokhoz.

Leggyakrabban olyan alapvető információkat kérnek, mint a név, a regisztráció dátuma és a közösségi oldal használatának időtartama, és az államok e mellett elkérhetik a felhasználó IP-címeit, vagy magának a felhasználó fiókjának a tartalmát is.

A Meta cég nem oszt meg minden, államok által igényelt adatot, ezeknek egy részét elutasítják vagy pedig visszaküldik kiegészítésre.