A Koszovó Ipari Vállalkozási és Kereskedelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a koszovói rendőrség súlyos bűncselekményekkel foglalkozó osztályán „hivatali feladattal való visszaélés, valamint gazdasági hatalommal való visszaélés gyanúja miatt bűnvádi feljelentést tesz a magánkézben lévő, országos frekvenciával sugárzó Klan Televíziót is működtető „KLAN KOSOVA” DOO kereskedelmi társaság, illetve a Cégnyilvántartási Ügynökségnek az ügyben felelős tisztviselői ellen. Ugyanez a minisztérium, illetve a Koszovói Cég nyilvántartási Ügynökség továbbiakig felfüggesztette a „KLAN KOSOVA” DOO működéséről szóló tanúsítványt – írja a Cenzolovka.rs, a Medijacentar.info közleménye alapján.

Az illetékes minisztérium azzal magyarázza döntését, hogy a megnevezett vállalkozás hivatalos okmámyaiban Peć – Szerbiiát, illetve Đakovica-Szerbiát tüntetik fel a cég székhelyeként, ami a Koszovói Köztársaság Alkotmányának az alapelvei szerint nem engedélyezett.

A Klan Kosova közleményben reagált az Ipari, Vállalkozási és Kereskedelmi Minisztérium délutáni bejelentése kapcsán, amiben aggodalmának adott hangot.

„A döntésről 18 óra körül Rozeta Hajdari miniszter tájékoztatta a Klan Kosova-t 18 óra körül, azonban ez idáig nem érkezett meg a minisztérium hivatalos döntése. A Klan Kosova sohasem került kapcsolatba, illetve sohasem kapott magyarázatot a minisztérium által kétségesnek tekintett kérdésekre, amelyek szerintük egy hírportál spekulatív cikkéből származnak.

„Amíg további értesítést nem kapunk, úgy gondoljuk, hogy ez az intézkedés teljesen igazságtalan, önkényes és autokratikus feltételezéseken alapul, és nem más, mint a médium bezárására, a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága ellen elkövetett kísérlet – áll a Kosova Klan közleményében.

A Koszovói Újságírók Egyesülete aggodalmának adott hangot a Klan Kosova televízió működtetési tanúsítványának a felfüggesztése kapcsán és példátlannak tartja Albin Kurti miniszterelnök kormányának és a Vetëvendosje Mozgalomnak (LVV) a fellépését.

“Konkrétan aggaszt bennünket Klan Kosova újságíróinak, videósainak és más munkatársainak a sorsa, akiket ez az önkényes döntés közvetlenül negatívan érint.

Úgy véljük, hogy ezzel a döntéssel az illetékesek más médiumoknak is üzentek, s ez vitathatatlan bizonyítéka annak. hogy a médiumok-, illetve a véleménynyilvánítás-szabadsága a mostaninál soha nem volt nagyobb veszélyben” – áll a Koszovói Újságírók Egyesületének a közleményében.

A koszovói minisztérium döntése kapcsán Ricardo Gutierrez az Európai Újságírók Szövetségének a főtitlára is reagált.

„Sötét nap ez a modern Koszovó számára: a Klan Kosova elleni állami cenzúra aktiválásával a koszovói kormány kigúnyolja a médiaszabadság európai normáit. Ez az önkényes cselekedet Koszovót az Európai Uniónak és az Európa Tanács által védett demokratikus értékeknek hátat fordító tekintélyelvű rendszerek táborába helyezi. Szomorú vagyok a koszovói barátaim és a koszovói civil társadalom miatt. Nem érdemlik meg az ilyen módszereket. Szolidaritásom a koszovói demokratáknak szól. Szégyelljék magukat a sajtószabadság és a médiapluralizmus sírásói. Szégyellje magát Albin Kurti és a kormánya” – írta Gutierrez a Facebookon.