Magát „Népi törzskarnak” nevező nem formális csoportosulás tagjai tegnap elfoglalták a kábeltelevíziós hírcsatorna szerkesztőségének az udvarát.

Mintegy 30 személy, hangosítást és transzparenseket magukkal hozva a szerbiai médiumokat bírálták a felszólalásaikban, de a jelenlegi szerb hatalommal és ellenzékkel szembeni elégedetlenségüknek is hangot adtak.

Az egybegyűltek „Népi törzskar” feliratú transzparenseket, valamint a médiumok és ezek tevékenysége ellenes szlogeneket hangoztattak. Magukról azt állították, hogy a népet képviselik és az országot szándékozzák megmenteni az anarchiától. – közölte az N1.

A hírtelevízió épülete előtt elhangzott beszédükben a médiumokat manipulálással, Aleksandar Vučićot pedig azzal vádolták, hogy külföldi titkosügynökségeket képvisel.

Arra a kérdésre, hogy melyik pártot támogatják, a csoportosulás tagjai azt válaszolták, hogy a szerbiai ellenzék és a hatalom is a Soros György tulajdonában lévő egyazon érem két oldalát képviselik.

Az N1 a rendőrségtől a szerkesztőség udvarába jogtalanul behatoló és a hírtelevízió újságíróinak a munkáját órákon keresztül korlátozó csoportosulás eltávolítását követelte. Az N1 közleménye szerint „Ezt a nyomásgyakorlást több napos célkeresztbe vétel előzte meg a szerb parlamentben, majd pedig felszólították a hatóságokat, hogy a jogszabályoknak megfelelően járjanak el, és az újságíróik számára tegyék lehetővé a biztonságos munkavégzést.

A tiltakozásról készített videofelvétel itt tekinthető meg.

Az N1 hírtelevízió szerint az egybegyűltek dallal fogadták Dušan Dunđert, akit „az elmúlt száz év első szerb címviselőjeként szólítottak meg.

Dunđer egy „C-osztályú” Mercedes személygépkocsival, testőrei kíséretében érkezett az N1 udvarába, akit az egybegyűltek tapssal fogadtak. Ezt követően egy óra hosszú beszédet mondott, ezt követően pedig válaszolt a követői kérdéseire.

Dušan Đunder (Forrás: KTV)

A belgrádi Danas napilap ma közzétett írása szerint a nyilvánosság előtt előszeretette mutatkozik be az orosz titkosszolgálatok közeli munkatársaként, aki közel áll Putyinhoz és Trumphoz,illetve a világ más vezetőihez is. A mozgalom tagjai gyakran tesznek közzé „exkluzív információkat” az állampolgárokon végzett kísérletekről, mint a személygépkocsik sebességének a korlátozása, a biztonsági öv viselésének a kötelező tétele és az autók lámpáinak bekapcsolására vonatkozó szabályozások formájában. Szerintük „az agy úgynevezett alfa állapotába kerül” ezek miatt. Saját bevallása szerint egy, kilencvenes években elkövetett gyilkosság miatt öt és fél éves börtönbüntetést töltött le a szávaszentdemeteri börtönben.