A legnagyobb magyarországi újságírói szervezet szerint az időjárás-jelentés utólagos megvágása ellentétes tartalomra nyílt hírhamisításnak tekinthető – írja  a Media1.hu

Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) honlapon megtalálható állásfoglalása szerint .„Az önmaga hiteltelenítésének szemérmetlenül pimasz módját választotta a köztelevízió az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ellen beindított lejáratási kampányban”.

Az újságíró-szövetség arra reagált,hogy vasárnap a  közmédia hírcsatornája egy ellenkező végkicsengésűre megvágott időjárás-jelentéssel igyekezett úgy tenni, mintha az M1 az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésénél pontosabbnak bizonyuló jóslatot adott volna augusztus 20-án szombat estére.

„Ez nyílt hírhamisítás, ezúttal jól összekapcsolható egy politikai kampánnyal” – vélekedik a MÚOSZ.

Az újságírószervezet szerint az időjárás-jelentést végző intézmény és szakembereinek lejáratása érdekében a hír közszolgáltatást alárendelték a politikai propagandának

„A MÚOSZ tiltakozik e durva hírhamisítás ellen, amivel a köztelevíziót ismét eszközként használták fel egy manipulatív, zavaros kampányban” – húzták alá.

Az M1 manipulatív riportja után egy nappal, hétfőn Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője azonnali hatállyal felmentette az OMSZ elnökét, Radics Kornéliát valamint szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát. 42 ország nemzetközi meteorológiai szaktekintélyei és televíziós időjárás-jelentői fejezték ki tiltakozásukat a történtek miatt.