Nermin Kuloglit és Hamdi First Buyukot a Balkáni Oknyomozó Újságíró Hálózat (BIRN) újságírói június vége óta telefonon és a közösségi oldalakon keresztül megfélemlítő üzeneteket kapnak a “Szürke farkasok”, török szélsőjobboldali szervezet egyes tagjaitól – közölte a Balkan Insight hírportál.

A hírportál szerint a fenyegetéseket Bosznia és Hercegovina és Törökország területéről küldözgetik, azután, hogy a BIRN egy írást jelentetett meg a Szürke farkasok egyik kirendeltségéről.

A szélsőjobboldali szervezet tagjai először a kérdéses írás eltávolítását követelték, mivel az, az állításuk szerint veszélyezteti a korábban kiépített kapcsolataikat. A két újságírót először jogi eljárás elindításával próbálták megfélemlíteni, ami után soha többet nem foglalkozhatnak újságírással, majd pedig fizikai bántalmazással megfenyegették egyiküket, a másik újságírót pedig halállal fenyegették.

Kulogli a Cenzolovka.rs-nek megemlítette, hogy az őket ért fenyegetések után beszéltek a rendőrséggel és eldöntötték, hogy amíg kollégája nem kerül biztonságos helyre, addig nem tesznek hivatalos feljelentést a a török mélyállam által mozgatott szélsőséges szervezet ellen, amely a nagyobb kábítószerüzleteket ellenőrzi Törökországban. A fénykorukat a múlt század hetvenes éveiben élték. Az Európai Parliament 2021-ben felszólította az Európai Uniót, hogy a Sz­ürke farkasokat helyezze fel a terrorista szervezetek listájára.