A legtöbb elemzés szerint a szerbiai sajtótermékek, illetve bulvárlapok naponta többször is megsértik a Szerbiai Újságíró Kódexben található etikai és újságírószakmai szabványokat.Ugyanakkor ezek közül nem mindegyik van közvetlen hatással az egyszerű polgárok számára, mint azok az ismétlődő kihágások, amiket jórészt a bűnügyi híreket közlő médiumok követnek el – írja a Cenzolovka.rs médiával foglalkozó szerb hírportál

Bármilyen erőszak és szexuális zaklatás áldozatainak kilétének felfedése az egyik legdurvább kihágás, amit a média elkövethet, és szinte nap mint nap akad erre példa.

Az áldozatok személyazonossága nem csak a róluk készült fényképek közzétételéből, illetve az áldozat kereszt- és vezetéknevének a megjelentetéséből derülhet ki, hanem akkor is, amennyiben olyan információkat teszünk közzé róluk, amelyek utalnak arra, hogy kiről is lehet szó. A nevének a kezdőbetűinek, az életkorának, a lakóhelyének, illetve a családtagjaira, munkahelyi pozíciójára vonatkozó adatok közzététele, ezek mind sugallhatják egy adott személy kilétét.

Így az áldozatok, valamint családtagjaik, közeli barátaik a tragédia átélése mellett olyan médiafigyelem is éri őket, amihez semmi kedvük. Az áldozat kilétének a meghatározásával az illető életének a rendes kerékvágásba történő visszaz­ökkenését is veszélyeztethetik.

Az etikai és szakmai normák ilyen jellegű figyelmen kívül hagyása még drasztikusabb lehet, amennyiben kiskorúakról és ezek személyazonosságának a felfedéséről van szó, függetlenül attól, hogy ők, vagy pedig a családtagjai az áldozatok, A kiskorúak esetében az ilyen kihágások negatív hatással lehetnek a felnőtté válásukra, a szellemi fejlődésükre és az iskolai eredményükre.

Gyanúsítottak személyazonosságának a felfedése

Egészen addig tilos a nyilvánosság előtt közzétenni a gyanúsítottak kilétét, amíg meg nem állapítják róluk, hogy bűncselekményt követtek el. Könnyen megtörténhet, hogy egy súlyos bűncselekmény elkövetésével meggyanúsított személyről kiderül, hogy ártatlan.

Azonban amennyiben a médiumok közvetlenül vagy pedig közvetve felfedik a gyanúsított személy kilétét, ezt a “bélyeget” egész életén keresztül hordoznia kell, ami gondokat okozhat a normális életéhez történő visszatéréskor, munkába lépéskor és családalapításkor.

Áldozatok családtagjaival történő interjúkészítés és az érzelmekkel való visszaélés

A bulvárlapok a halálos kimenetelű szerencsétlenségekről, öngyilkosságokról való tudósításaik során gyakran versenyeznek egymással, hogy melyikük munkatársának sikerül először nyilatkozatot kapni az áldozat családtagjaitól, ki tudja őket elsőként lefotózni, illetve felvenni a bánatuk pillanataiban, miután értesítették őket a tragédiáról.

A sajtótermékekben gyakran láthatunk olyan fotókat, amelyen a családtagok sírnak a szeretettjük holtteste felett. Ezek a képek viszont –amennyiben az érintettek, illetve a környezetükben lévők­­­ megtekintik ezeket– még jobban fokozzák a szenvedésüket.

amikor éérthetően érzelmileg nem viselkednek tudatosan és nem kellően összeszedettek, az áldozat családtagjaitól történő nyilatkozatvétel az érzelmeikkel való durva visszaélést jelent és megtörténhet az is, hogy az általuk ilyenkor elhangzottakat egyáltalán nem is szerették volna közzé tenni. Az újságíróknak ezért ezekben a pillanatokban meg sem lenne szabad közelíteniük az áldozat családtagjait.

Sajnálatos ezeknek a kihágásoknak a gyakorisága, amire az újságírószervezetek és a nemkormányzati szervezetek és fel is hívják a figyelmet, de ennek ellenére a bulvárlapok kitartóan ragaszkodnak ehhez a gyakorlathoz és mind nagyobb olvasottság véget embereknek keserítik meg így az életét.

És ez egészen addig fog tartani, míg maguk az olvasók nem b­üntetik meg ezeket a bulvárlapokat, úgy, hogy felhagynak az ilyen jellegű hírekre történő kattingatással.