5 év börtönbüntetést kapott a lengyelországi székhelyű, belarusz nyelvű Belsat televízió egy újabb újságírója Belaruszban – számolt be a hvg.hu.

Az 52 éves Irina Szlavnyikavát az ország délkeleti részén található Homel város illetékes bírósága szélsőséges szervezet létrehozásának vádjával és engedély nélküli tüntetéseken való részvétel miatt ítélte el. A belarusz újságírószövetség szerint a törvényszék által megállapított büntetési tétel egy évvel hosszabb, mint amennyit az ügyészség kért.

A másként gondolkodás pedig nem bűn. A belarusz hatóságok továbbra is üldözik az újságírókat pusztán amiatt, hogy élnek a szólásszabadsághoz való jogukkal” – írta az újságírószövetség szerdai állásfoglalásában.

Szlavnyikava már a Belsat harmadik újságírója, akit börtönnel sújtottak Belaruszban, ahol szélsőséges szervezetként tartják nyilván a lengyel kormány által fenntartott, 2007-ben alapított tévécsatornát. Július közepén további nyolc év börtönbüntetéssel sújtották Katerina Bahvalovát, a Belsat oknyomozó újságíróját árulás vádjával a korábban megállapított kétéves szabadságvesztésén felül. Kollégája, Darja Csulcova kétéves szabadságvesztését tölti, amelyet 2021-ben szabtak ki rá.

Szlavnyikava ügyében megszólalt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is, aki a Facebookon azt írta, hogy

„az elfogadhatatlan ítéletre” Lengyelország „azonnali, határozott és nemzetközi szintű” választ fog adni, ő maga már ebben az értelemben adott utasítást a varsói külügyminisztériumnak. „A sajtó- és a szólásszabadság, valamint a véleménynyilvánítás korlátlan joga a demokrácia alapja”