Egy Szijjártó Péter szerint nem megfelelően sikerült tévéinterjú miatt hazahívták Washingtonból azt a követségi alkalmazottat, aki a miniszter szerint felelős volt – tudta meg az Azonnali.hu.

A beszélgetés az európai gázfelhasználásról, a háborúról és az energiaválságról szólt és meglehetősen jó hangulatban zajlott végig, azonban az Azonnali információja szerint a külügyminiszter mégsem volt elégedett. Olyannyira nem, hogy hazautazását követően visszahívta a washingtoni magyar nagykövetségről azt a nemrég kihelyezett fiatal diplomatát, akit felelőssé tett az interjú szerinte rossz megszervezéséért.

A magyar hírportál értesülései szerint Szijjártó Péternek két problémája volt: nem a stúdióban kérdezték, „csak” kapcsolták élő adásban, ráadásul a beszélgetés bő húsz perccel később kezdődött, mit ahogy ő tudta, így felesleges várakozásra kényszerült.

Az eset nem teljesen példa nélküli, korábban a Népszava írta meg, hogy Szijjártó Péter rövid időn belül több vezetőt is kirúgott viszonylag apró hibákért.

Kudrjavcev Jenőnek azért kellett mennie, mert Szijjártó Péter szerint nem megfelelő minőségű felkészítőt írt a miniszter taskenti látogatása elé (az üzbég fél egy olyan ügyet is felvetett, ami nem szerepelt az anyagban), Sipos Balázsnak pedig, aki a Dél-Koreáért is felelős főosztályt vezette azért köszönték meg a munkát, mert a Hableány katasztrófája után a miniszter szerint nem megfelelő hangnemű kommunikációs felkészítőt adott Szijjártó Péternek.

Ezek, valamint az illető, Washingtonból hazahívott diplomata esete is azt mutatja, elég kemény szigor uralkodik a külügyben. Ezért is furcsa, hogy korábban sokkal nagyobb mulasztásokért két vezető diplomatát sem vontak végül felelősségre. Igaz, mindketten elég komoly politikai hátszéllel rendelkeztek, nyilván ez volt az oka az „érinthetetlenségüknek”.