Maja Severt az Európai Újságíró Szövetség (EJF) és a Horvátországi Újságírók Szakszervezetének az elnöknőjére a horvátországi Šibenik közelében lévő Tijat szigetén érte támadás, miután lefotózott egy illegálisan felépített éttermet – jelentette a Horvátországi Újságíró Egyesület.

A fentiekben megemlített Adriai-tengeren lévő sziget azóta a figyelem középpontjában áll, amióta a szigeten illegálisan felépítették a Spirito éttermet. A Horvátországi Állami Felügyelőség ugyan nemrég bezáratta ezt a vendéglátó létesítményt, mivel az a legminimálisabb működési feltételeket nem teljesítette és működési engedélye sincsen. A šibeniki kikötőkapitányság megállapította, hogy az étterem tulajdonosa a szükséges engedélyek nélkül épített ki egy pontont és egy 200 négyzetméteres úgynevezett napozóhelyet, illetve illegálisan zsákmányolta ki és használta a tengerparti javakat. Ennek ellenére a Morski.hr horvát tengerparti településekről, illetve az Adriai-tenger gazdaságáról, illetve élővilágáról híreket szolgáltató internetes portálon közzé tett fotókon az látszik, hogy a működési tilalom ellenére az éttermet továbbra is látogatják vendégek.

Maja Sever a Cenzolovkának adott nyilatkozata szerint véletlenül, nyári szabadságának az eltöltése közben járt arra.

–A helybéliek tiltakoznak az illegális építkezés miatt, és szerintük mindez kizsákmányolás. Mivel éppen az évi szabadságomat töltöm ezért nem követtem az eseményeket. Az esetet követő kollégák viszont elmesélték, hogy az étterem a tiltások ellenére továbbra is működik é sez felkeltette a kiváncsiságomat – mesélte Sever és elmondta, hogy mivel hajójával bevásárolni ment Vodicéra, eldöntöttem, hogy le ellenőrzőm, hogy vannak e vendégek Tijašnicán, mivel Tijat öt perc hajóútra van.

–Barátnőm kávézás közben szólt, hogy velem tart. Amikor az öbölbe értünk, a rendőrség is megérkezett. Azt gondoltam, hogy készítek néhány fényképet és hazamegyünk. Hirtelen valaki ordibálni kezdett és az emberek utánam eredtek. Egy férfi rám ordított, hogy töröljem ki a képeket, majd pedig a bárkám fedélzetére lépett és elvette a mobiltelefonomat. Két erős férfi volt és ezért azt mondtam nekik, hogy töröljék ki a fotókat, csak a mobilt ne dobják a tengerbe. Először az egyik férfi megfenyegett, hogy a tengerbe dobja a telefonomat, majd pedig kijelentette, hogy feljelentést tesz ellenem a rendőrségen. Végül én szóltam a rendőrségnek, hogy feljelentem őket magánterületre történő behatolásért, személyes tulajdon elvételéért és támadás elkövetéséért. A rendőrség megállapította, hogy mivel közterületen tartózkodtunk, ezért fotókat is szabad készítenünk – ecsetelte az EJF elnöknője.

Az étterem egyébként Darka Velikonja és Gorana Cvitan tulajdonában lévő vodicei Sottovento vállalat tulajdona. A Jutarnji.hr értesülései szerint a rendőrség végrehajtó eljárást indított ellenük, aminek következményeként a tevékenység végzéséhez szükséges engedélyek híján megtiltották számukra a vendéglátói tevékenységgel való foglalkozást, e mellett szabálysértési eljárást is kezdeményeztek ellenük, amely során megállapítják hogy mekkora jogtalan haszonra is tettek szert  az étterem engedély nélküli működésének az ideje alatt.