A rangos amerikai napilap a cikkeinek a jogellenes használatba vételével gyanúsítja a két IT céget – közli az MTI.

A manhattani szövetségi bíróságon benyújtott keresetben a lap azt állította: írásainak jogellenes felhasználásával a Microsoft és az OpenAI olyan termékek előállítására törekszik, amelyek az eredeti termékek versenytársaként veszélybe sodorják a szolgáltatás folytatását.

A mesterséges intelligenciára szakosodott vállalatok chatbotjaik fejlesztésére online felületeken elérhető információkat, így médiaszervezetek online írásait is felhasználják. A vállalatok rövid időn belül több milliárd dolláros befektetéseket vonzottak be.

A New York Times a követelt kártérítést illetően nem említett pontos összeget, de kiemelte: a jogi lépés során igyekeznek „felelősségre vonni a vállalatokat a több milliárd dollár értékű kár okozásáért a lap egyedülálló tartalmainak jogellenes lemásolása és használata miatt”.

Azzal is megvádolták a két vállalatot, hogy a lap hatalmas befektetését az újságírásba mindenféle fizetség vagy engedély nélkül saját termékeik előállítására használják fel. Kiemelték, hogy a New York Times sosem adott engedélyt az OpenAI-nak írásainak fejlesztési célú felhasználására.