Az oknyomozó és rendszerkritikus írásaival közismert Rappler hírportának a Fülöp-szigeteki kormány általi bezárásáról szóló parancsról szóló híreket a Nobel-békedíjas újságírónő, a hírportál társalapítója is megerősítette – közölte a The Guardian nemzetközi kiadása. Ressa egyben kihangsúlyozta, hogy megtámadja a hírportál bezárását elrendelő végzést és megígérte, hogy nem enged a kormány zaklatásának és megfélemlítésének. A leköszönőfélben lévő Duarte-kormány koholt jogi vádakkal és vizsgálatokkal igyekszik ellehetetleníteni a portál működését. Legutóbb azzal vádolták meg a Rapplert, hogy megsértette a médiában a külföldi tulajdonra vonatkozó korlátozásokat. A hírportál tagadja az ellene felhozott vádakat. A Rappler bezárásáról szóló bejelentést néhány nappal Duarte lemondása-, illetve utódjának ifjabb Ferdinand Marcos, az azonos nevű egykori diktátor fiának a hatalomra lépése előtt tették közzé a Fülöp-szigeteken.

Ressa ellen jelen pillanatban még hét bírósági eljárás van folyamatban: Megvádolták adófizetés elkerüléssel és internetes rágalmazással is. A vele szembeni vádakat a médiaszabadság hívei és az emberi jogok védelmezői mélységesen elítélik.

Mint ahogyan a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt róla Maria Ressa az orosz Dmitrij Muratovval együtt Nobel-békedíjat kapott a „szólásszabadság védelmében” tett erőfeszítéseiért