Egyelőre még nem beszélt a titkosszolgálatokat felügyelő Rogán Antallal a külföldről támogatott civil szervezeteket, illetve médiafelületeket érintő májusi felvetéséről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője – erről maga Kocsis beszélt a Telexnek.

A hírportál felidézte, hogy a frakcióvezető még Rogán miniszteri meghallgatásakor hívta fel kollégája figyelmét egyebek mellett a következőre:

„Azok a civil szervezetek vesznek részt a magyar belpolitikában, amely szervezeteket vagy külföldről finanszíroznak, és mégis itt fejtik ki a belpolitikai tevékenységüket, vagy azok a médiafelületek, amelyek teljesen nyilvánvalóan külföldi szolgálatban állnak. Ezeknek a beazonosítása vagy legalábbis ismerete nélkülözhetetlen lesz, ha a szuverenitásvédelemről beszélünk” – vélekedett Kocsis, aki most úgy fogalmazott a Telexnek, hogy már 2018-ban, az úgynevezett a „Stop Soros” törvénycsomag kapcsán is komolyan mondták: „azok a szervezetek, amelyek egy külföldi állam pénzén olyan belpolitikai befolyásra kívánnak szert tenni, amely nem demokratikus legitimitáson alapul, azt bizony vizsgálni kell, ez egy egyszerű szuverenitásvédelmi kérdés”.

Kocsis Máté külön kiemelte, hogy elsősorban a külföldi államok pénzén finanszírozott szervezetek érdemelnek figyelmet, mivel szerinte előfordul, hogy külföldi államok más kisebb országokban pártot hoznak létre, nagyvállalatokon, médiakonglomerátumokon keresztül próbálnak befolyást szerezni, vagy titkosszolgálati eszközökkel, zsarolással.

A Fidesz frakcióvezetője úgy vélekedett, nem kérdés, hogy ilyen van. Egyúttal megjegyezte, foglalkozni kell azzal, hogy ezek közül Magyarországon melyik történik, és milyen mértékben. Konkrét példákat azonban nem tudott mondani.

Arra a kérdésre, hogy 2018 óta a titkosszolgálatok foglalkoztak-e a kérdéssel, azt felelte, „nem tudhatjuk, ezek titkosszolgálati műveletek”.

A Telex munkatársa Kocsis Mátétól azt is megkérdezte, van a fejében konkrétan olyan civil szervezet vagy médiafelület, amelynél a gyanú felmerülhet, hogy egy külföldi állam pénzzel, és politikai befolyásra akar szert tenni Magyarországon.

„Ebben az ügyben lényegtelen, hogy én mit gondolok” – felelte a politikus, aki szerint, ha nem nincs ilyen munka a titkosszolgálatoknál, „akkor ösztönözni szeretnék mindenkit, hogy legyen”.