Jasmila Žbanić, boszniai és hercegovinai rendezőnő Quo Vadis Aida című, a srebrenicai népírtásról készített filmje az idén hiába érdemelte ki Európa legjobb filmjének járó elismerést, Szerbiában azóta sem került fel a filmszínházak rendszeres repertoárjára, és a televízióállomások is ódzkodnak a bemutatásától.

A rendezőnő minap Újvidéken, a több rangos díjat elnyert filmnek a Nők Autonóm Fesztiválján (AFŽ) történő bemutatását követően video közvetítésen keresztül szólt a közönséghez, amikor is a filmnek szerbiai bemutatásának a lehetősége kapcsán elmondta, hogy egy kötetlen beszélgetés során azt mondták neki, hogy a filmnek a Belgrádi Rádió és Televízió csatornáin való bemutatása előtt erről Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével kellene konzultálniuk.

Žbanić megjegyezte, hogy ez számára érthetetlen és miért is kellene erről megkérdezni az államfőt? – közölte az Autonomija.info vajdasági hírportál.

Azt viszont tudom, hogy képtelen lennék egy olyan államban élni, ahol egy film bemutatásáról az államfőt kell megkérdezni – mondta a rendezőnő és megjegyezte, nem érti, hogy Szerbiában miért is ne lehetne bemutatni a Quo Vadis Aidát, amikor 2006-ban a Grbavica című filmjét levetítették Belgrában, ami óriási sikert aratott.

Ez érthetetlen számomra és ezt azt jelenti, hogy manapság sokkal rosszabb hangulat uralkodik – összegezte Žbanić.

Az újvidéki fesztivál előtt a Quo vadis, Aida-t egyedül Novi Pazaron mutatták be, míg az országos frekvenciájú televíziók nem mutatták be.

Mint ahogyan korábban a Sajtószabadság Alapítvány is megírta, a múlt év decemberében a A Rio Tinto lítiumbányájának a kiépítése elleni tiltakozást vezető Pokret za Preokret civil szervezet tüntetést szervezett, amelyen azt követelték a szerb közszolgálati televíziótól (RTS), hogy a csatornáin mutassa be a srebrenicai népírtásról szóló Quo Vadis Aida című filmet.