A Telex.hu értesülései szerint a ferencvárosi önkormányzat 9 magazin nevű havilapjának teljes szerkesztősége távozik, amennyiben nem sikerül elérni, hogy a néhány hete kirúgott Vágvölgyi B. András főszerkesztő visszakerüljön a lap élére.

Vágvölgyi a portálnak elmondta: politikai okokat sejt az elbocsátás hátterében. Szerinte az elbocsátását az önkormányzat fideszes képviselői kezdeményezték és annak ellenére sikerült átvinni szándékukat, hogy a testületben kisebbségben vannak.

A főszerkesztő a kirúgásának körülményei kapcsán úgy fogalmazott, minden előzetes figyelmeztetés nélkül május 27-én pénteken délután négy órakor kapott e-mailben egy felmondólevelet, amelyben azzal indokolták a menesztését, hogy a május elején kivett szabadságát nem jelentette be a szerződésben foglaltak szerint 15 nappal korábban, illetve május második felében több napon keresztül nem jelent meg a lap szerkesztőségében.

Ezzel szemben Vágvölgyi elmondta, hogy a szabadságát valóban nem jelentette be 15 nappal előre, korábban ugyanis korrekt viszonyban volt az ügyvezetővel, aki nem tartott igényt ilyen bejelentésekre és főszerkesztőként megbeszélte kollégáival a helyettesítését. A szerkesztőségbe pedig a koronavírus-járvány óta bevezetett home office és a kifogásolt napon egy találkozó miatt nem ment be.

Ezekért a főszerkesztő szóbeli és írásbeli figyelmeztetést sem kapott, csak a felmondólevelet. Mivel a szakmai munkájával kapcsolatban nem merült fel probléma, és a felmondás indoklása szerinte mondvacsinált, munkaügyi pert indít a kiadó ellen.

A Telex megpróbálta elérni a Ferencvárosi Média Nonprofit Kft.-t is, akik csak azt ismételték meg, hogy szerződésszegés miatt mondtak fel a főszerkesztőnek.

Vágvölgyi szerint Hagymási Zoltánnal, a médiacég ügyvezetőjével sokáig problémamentes volt a viszonyuk, azonban később két ügy kapcsán is konfliktus alakult ki köztük.

Vágvölgyi azt állítja, hogy Hagymási nem foglalkozott rendesen a 9 magazin ügyeivel és a pénzügyekhez sem értett eléggé, ami miatt 2022-ben, a korábbi évekhez képest 20 százalékkal lecsökkent a szerkesztőség anyagi kerete.

Hagymási a szerkesztőség beleegyezése nélkül kötött szerződést a Mi Hazánk nevű párttal arról, hogy a párt hirdetése megjelenjen a lapban, noha a szerkesztőség ezt hevesen ellenezte. Nagy Ildikó Emese felelős szerkesztő felmondással is fenyegetőzött, Hagymási azonban kitartott a Mi Hazánk hirdetése mellett. Az újság márciusi száma végül a hirdetéssel a hátoldalán jelent meg.

Hagymási a Telexnek azt mondta, egyik ügyben sem követett el hibát és elmondta, hogy a cég működését felügyelőbizottság és könyvvizsgáló is felügyeli, de egyik sem talált hibát a pénzügyekben és az adóügyekben, ugyanakkor a választási törvénynek megfelelően az újság köteles válogatás nélkül minden pártnak és jelölő szervezetnek hirdetéseket megjelentetni, amennyiben azt megrendelik.

A kerületi lap függetlenséget élvezett, amit például a 24.hu egy tavalyi körképe is megerősített. A Telex forrásai szerint azonban ez a függetlenség a fideszes és az ellenzéki önkormányzati képviselőket is zavarta. A portál szerint az ellenzék azt kifogásolta, hogy nem jelenik meg elég olyan anyag, amiben a munkájukat méltatják – a fideszeseket pedig az zavarhatta, hogy mivel a lap nem durván politikailag elfogult, ezért azt sok fideszes is olvassa, olyan témákról hallva, amiről „jobb lenne, ha nem tudnának”.

A polgármester elküldené a főszerkesztőt kirúgó kiadóvezetőt

Baranyi Krisztina, a kerület polgármestere, aki korábban megdöbbent a főszerkesztő elbocsátásán, nem fogadta el Hagymási indoklását Vágvölgyi kirúgásáról, így a következő, június 22-én tartott testületi ülésen javasolni fogja Hagymási felmentését.

Vágvölgyi eltávolítása után Hagymási felkérte a lap felelős szerkesztőjét, Nagy Ildikó Emesét, hogy vegye át az újság vezetését, ő erre azonban egyelőre nem adott választ, amíg nem fejezték be a júniusi szám elkészítését.

A teljes szerkesztőség a felmondását fontolgatja

A Telexhez a kerületi magazin egy közleményt is eljuttatott, amiben úgy fogalmaztak, hogy „Vágvölgyi B. András nevetséges indokkal végrehajtott eltávolítását elfogadhatatlannak tartjuk, a lap integritása és a sajtószabadság elleni támadásnak”.

A szerkesztőség tagjai reményüket fejezték ki, hogy a június 22-i testületi ülésen döntenek a lap vezetéséről és visszaáll az eredeti állapot.

„Amennyiben ez elmarad, a továbbiakban nem kívánunk együttműködni a Ferencvárosi Média Nonprofit Kft.-vel” – szögezték le a kerületi lap munkatársai.