Az orosz külügyminisztérium mai közleményében felszólította a világszerte népszerű video megosztó platformot, hogy amennyiben továbbra is blokkolja sajtó-szóvivőjüknek, Maria Zaharovának a YouTube-ra feltöltött eligazításait, Oroszország tovább folytatja a nyugati újságírók kiutasítását.

Zaharova hetente tart eligazításokat az orosz külpolitikáról, illetve Moszkvának az Ukrajna elleni katonai intervenciójáról és arra figyelmeztette a YouTube illetékeseit, hogy amennyiben még egy ilyen videóra rögzített és a YT-n megosztott eligazítását blokkolják, akkor egy nyugat európai újságírót, vagy pedig amerikai médiumot hazaküldenek.

Zaharova azután nyilatkozott erről, miután az orosz parlamenti képviselők elfogadták azt a törvényt, ami alapján bezárják az ország területéről tudósító külföldi médiaházakat, amennyiben egy nyugati ország “ellenségesen” viselkedett az orosz médiumokkal szemben. Lényegében ezt az intézkedést válaszként az egyes orosz állami médiaházak nyugati szerkesztőségeinek a bezárására hozták meg.

Zaharova kihangsúlyozta azt is, hogy Moszkva az angol nyelvű médiumok elleni lépések kidolgozásán dolgozik, ezzel is válaszolva a külföldi hatóságoknak az orosz hírekkel szembeni “ellenséges akcióira”, de nem részletezte, hogy milyen lépéseket is fontolgatnak.