Christian Mihr, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) ügyvezető igazgatója szerint az orosz propaganda óriási hatással bír a szerb társadalom egyes szegmenseire, ugyanakkor történtek pozitív előrelépések.

Mint ahogyan a Sajtószabadság Alapítvány is a sajtószabadság nemzetközi napja alkalmából beszámolt: a nemzetközi újságírószervezet éves rendszerességű szabad média indexén Szerbia az idei lista 79. helyén végzett, ami 14 fokkal ugyan jobb a tavalyi helyezésnél, viszont a RSF szerint továbbra is a “problematikus” országok közé tartozik.

A jelentés szerint a Szerbiában a politikai klíma erősen polarizált, az újságírók pedig gyakran válnak a politikai támadások célpontjaivá. Az ország ugyanakkor fejlett jogi kerettel rendelkezik a médiumok területén, viszont az újságírók olyan környezetben tartózkodnak, amelyben gyakran korlátozzák munkájukat és az öncenzúra is jelen van.

A térségben Horvátország a jelentés szerint 48. helyezést érte el, ezt követi Szlovénia az 54. helyen, majd pedig Észak-Makedónia (57), Montenegró (63), majd pedig Bosznia és Hercegovina a maga 67. helyezésével.

A RSF szabad média indexe a világ 180 országát és területét 5– “jó”, kielégítő”, “problematikus” és “nagyon súlyos” – csoportba osztja fel. A világban zajló aktuális helyzetet az idei indexében a polarizáció új korszakaként jellemzi

Christian Mihr szerint a közösségi oldalakon óriási szükséglet mutatkozik a nagyobb átláthatóság és független felügyelet iránt. Ez utóbbira a platformoknak a dezinformációk ellen alkalmazott intézkedések felett lenne szükség.

–Ezt a felügyeletet gyakran véletlenszerűen és egyre inkább a közvélemény nyomására hajtják végre, történjen az csupán a tények leellenőrzése vagy pedig egyes bejegyzések, illetve személyes fiókok blokkolása érdekében –nyilatkozta Mihr, akinek a szervezete arra törekszik, hogy a független szabványok szerint minősített platformok láthatóvá váljanak, ahelyett, hogy a közösségi oldalak mindössze az ártalmas, de azért többnyire legális tartalmak törlésére összpontosítsanak.