A propaganda fegyver, a hazugság öl” – ezzel a címmel hirdetett tüntetést az Egységben Magyarországért hatpárti ellenzéki tömörülés vasárnap délután öt órára, az MTVA Kunigunda utca székháza elé. A tüntetés elején egy perces néma csenddel emlékeztek meg az orosz agresszió halálos áldozataira – írja a Telex.hu

Ezután Hadházy Ákos beszélt arról, hogy két aktualitása is van a tüntetésnek:

„a magyar miniszterelnök őrült mentora barbár háborút indított, a Fidesz tévéje pedig hű csatlósként terjeszti az orosz propagandát.” – mondta és hozzátette, a másik aktualitás az, hogy fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egyszer sem tehette be a lábát a köztévébe.

A szervezők többek között azt kifogásolják, hogy az ellenzéki politikusokat évek óta nem hívták a köztévé és a közrádió adásaiba, hogy tiltólistára kerülnek azok a nem politikai szereplők is az MTVA-nál, akik kormánykritikusak, illetve, hogy szerintük a magyar közmédia háborús propagandát folytat Oroszország mellett.

Hadházy arról beszélt, egy ideig még azok, akik keresik az igazságot, találnak független híreket, de a propaganda egyre inkább elzárja a valóságot azoktól, akihez már csak a kormány hírei jutnak el. Ahogy nőnek a bajok és nő az elégedetlenség, úgy tiltják be az utolsó független hírportált is, a végén marad az állami híradó és a sötétség: „ez a pályaív az oroszoknál már elért a végpontjára a Facebook-lekapcsolásával, de legyünk biztosak abban, ha engedjük, mi is oda fogunk érkezni” – mondta. Hozzátette: ahol most tartunk az már nem demokrácia.

Állítsák le az orosz propagandát és a választások előtt engedjék be az ellenzéket. Ilyen körülmények között ez a választás nem szabad és nem tiszta” – mondta és végül hozzátette, a választáson azt kell eldönteni, hogy Európa vagy Moszkva.

Hadházy után Szél Bernadett beszélt arról, hogy pártoktól független szabad sajtót követelt a Fidesz a rendszerváltáskor, és nézzünk most rá az MTVA-ra. 2010-ben pedig beszántották a szabad sajtót, mert tudták, hogy amire készülnek, ahhoz az kell, hogy velük hazudjon a sajtó. Még el sem lopták a fél országot, Mészáros még gázszerelő volt, de a közmédiát már megszerezték, és a párt magáncsatornájává változott. És ez a közmédia, GDP-arányosan többe kerül nekünk, mint a briteknek a BBC – tette hozzá.

A párbeszédes Szabó Tímea arról beszélt, parlamenti képviselőként 2013 óta nem hívták be a közmédiába, de az ország főpolgármesterét sem hívták 2019 óta egyszer sem. De akkor, amikor behívták, akkor is a bicikliről kérdezgették: na ez a magyar közmédia – mondta.

Papp Dánielnek igaza van, ez a közmédia nagyon független. Független az összes ellenzéki politikustól, a kritikus civilektől és a több millió magyar állampolgártól, akiket az elmúlt 12 évben magára hagyott a Fidesz-kormány” – mondta Szabó, aki szerint a köztévé átlépett egy határt, és veszélyezteti a magyarok biztonságát. Ezután skandálni kezdte a tömeg, hogy „gyertek le!”, mert az épület tetejéről kamerások kezdték venni a tüntetőket.