Újabb módszerhez folyamodott az orosz vezetés annak érdekében, hogy elhallgassa az állampolgárok elől, mi is történik az orosz-ukrán háborúban.

Akár három év börtönbüntetéssel is sújtható az, aki megsérti az orosz Duma által elfogadott új törvényt, és „álhíreket” terjeszt azzal kapcsolatban, hogy mit csinál Oroszország Ukrajnában – számolt be a The Guardian nyomán az Mfor.hu.

Súlyosbító körülménynek számít az, ha valaki egy csoport részeként terjeszti ezeket az „álhíreket”, vagy nem igazolható bizonyítékot gyárt – ezért már akár 10 év börtön is járhat, sőt, ha az információk közlésének „komoly következményei” vannak, akkor az elkövető akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat. Ezzel azokat szankcionálják, akik “álhíreket” közölnek az orosz csapatok mozgásairól, illetve háborúnak nevezik az Ukrajnában zajló “különleges műveleteket”

Szakértők úgy vélik, hogy az új törvénynek komoly következményei lehetnek Oroszországban, ugyanis az arról érkező információk, hogy mi történik Ukrajnában, már így is megszűrve jutnak el az oroszokhoz – ezen a törvény pedig csak tovább ronthat.

Аhogyan több alkalommal a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt róla, Oroszországban teljes gőzzel cenzúráznak, aminek több közösségi- és híroldal is az áldozatául esett. Ezenkívül betiltották az Eho Moszkvi rádiót és a Dozsgy online televíziót, valamint egy, a béke mellet kiálló lap példányait is rendőrök kobozták el.