A petíciót elindító Polyák Gábor, az ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője szerint a háborúval kapcsolatos ellenzéki megszólalások szövegkörnyezetükből kiragadva, eltorzítva, valótlan tartalommal jelennek meg az állami médiában, és orosz propagandát terjeszt az állami médiatársaság.

Polyák Gábor egyetemi docens, az ellenzék médiapolitikai kabinetvezetője (a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója, aki a választásokig szünetelteti ottani tevékenységét) egy nyilvános Facebook-bejegyzésben felszólította Koltay Andrást, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az NMHH Médiatanácsának elnökét, hogy hívja vissza Papp Dánielt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatóját a közmédiában sugárzott orosz propagandatartalmak miatt.  Koltay egyelőre nem reagált a levélre. Ezért ma, hétfőn Polyák újabb lépéseket tett: a Szabad aHang felületén indított egy petíciót, amellyel az MTVA vezetőjének leváltását szeretné elérni – írja a hvg.hu.

Polyák Gábor médiajogász (Forrás: Népszava)

Polyák konkrétan – összhangban a korábbi nyilatkozatával – az NMHH elnökét kéri, hogy szüntesse meg Papp Dániel vezérigazgatói kinevezését az állami médiavállalat élén.

„Az állami média az ukrán háború kitörése óta folyamatosan terjeszti az orosz propagandával összhangban lévő álláspontokat. Eközben a háborúval kapcsolatos ellenzéki megszólalások szövegkörnyezetükből kiragadva, eltorzítva, valótlan tartalommal jelennek meg. Ezzel az állami média, azaz az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. megmutatta, hogy még egy háborús helyzetben sem képes megvalósítani a tisztességes tájékoztatást. A politikailag elfogult, a valóságot a Fidesz politikai érdekei alá rendelő tájékoztatás az állami média védjegyévé vált” – húzta alá Polyák, aki szerint, mivel az MTVA egy teljesen hierarchizált szervezet, minden döntésért az MTVA vezérigazgatója viseli a végső felelősséget.

Koltay Andrástól azt is kéri, hogy az MTVA élére egy „olyan hiteles, feddhetetlen szakembert nevezzen ki, aki garantálni tudja a közszolgálatiság elveinek, mindenek előtt a pártatlan tájékoztatásnak az érvényesülését”.

Szintén mai hír, hogy a magyar ellenzék az EBESZ-hez fordult, miután az Egységben Magyarországért pártjai elfogadhatatlannak tartják, hogy az állami és a szintén közpénzből fenntartott kormányközeli média szerepet vállal a putyini háborús propaganda terjesztésében.

Szombaton Ungár Péter az LMP nevében fordult a Médiatanácshoz, mert a pártnál elfogadhatatlannak találják, hogy az idén 130 milliárd forintból működő MTVA az orosz agressziót mosdatta. További érdekesség, hogy a párt közleményét az MTI OS nem volt hajlandó közölni, mivel a közmédia szervezetén belül működő MTI szerint „a leírtak sértik a közmédia jó hírnévhez fűződő jogait”.

Korábban a közmédiában Nógrádi György kormányközeli szakértő arról beszélt, hogy Ukrajna indított háborút Oroszország ellen (valójában épp az ellenkezője történt), Georg Spöttle Fidesz-aktivista, a Pesti Tv vezető szerkesztője, akit szintén szakértőként mutattak be az állami tévében, Hitlerhez hasonlította a megtámadott Ukrajna elnökét.