Ezekben pedig többek között azokat a szakaszokat törölték el, amelyek az újságírókat ez idáig megvédték a megfigyelés alatt tartástól, folyószámláiknak, okostelefonjaiknak, számítógépjeiknek az állami hírszerző irodák általi feltörésétől.

A kérdéses törvény módosításainak elfogadása nemcsak a Bundestagban lévő ellenzék képviselőinek, hanem több nemzetközi és német újságírószervezetnek, jogásznak és médiaszakértőnek a tiltakozását is kiváltotta. Az előbbiek közül az az Újságírók Európai Föderációja (EFJ), a Deutscher Journalisten Verband (DJV) és a Deutsche Journalistinnen und Journalisten Union (DJU) szerint ezzel lényegében az újságírók alapvető jogait sértették meg, e mellett pedig fenyegetést jelent az úgynevezett kiszivárogtatók anonimitásával szemben.

Forrás: EFJ

A törvénymódosítás értelmében ugyanis a Német a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (Bundesamt für Verfassungsschutz – BfV) és a Német Szövetségi Rendőrség (Bundespolizei – BPOL) nagyobb fennhatóságot adott a hálózati aktvitás, illetve a a WhatsApp-hoz, a Signalhoz vagy a Telegramhoz hasonló titkosított kommunikációs eszközök felügyelete kapcsán, de e mellett a hírszerző szolgálatok a terrorista bűncselekmények elkövetői utáni nyomozás során feltörhetik és lekövethetik az újságirók folyószámláit, okostelefonjait stb.

Mogens Blicher Bjerregård, az EFJ elnöke szerint az új törvény elfogadásával nemcsak a sajtó szabadságát sértették meg, hanem ez teljes mértékben kontraproduktív és negatív hatást fejt ki az oknyomozó újságírásra, ugyanis az elkövetkezőkben könnyen megtörténhet, hogy az újságírók a kritikus hangnemű írásaik készítése során források nélkül maradnak, a kiszivárogtatók pedig ezentúl kétszer is meggondolják, hogy bármilyen visszásságról lerántják-e leplet.

Mogens Blicher Bjerregaard (Forrás: UNESCO)

A kérdéses törvénymódosítást bírálok szerint az „állami trójai falovakkal – ez alatt Vergilius Aeneisében, illetve Homérosz Odüsszeia görög eposzában leírt, a Trója ostroma során a görög sereg által bevetett hadicselre utalva, miszerint a görögök egy hatalmas fa lovat hagynak a város falai alatt, amit a trójaiak győzelmi mámorukban bevontatnak a falak mögé, csak azzal nem számoltak, hogy a fa lóban görög katonák rejtőztek el, akik, miután leszállt az éjszaka és a trójaiak kimulatták magukat, kardélre hányták a részeg trójai katonákat és elfoglalták az előtte, mint egy évtizeden keresztül hiába ostromlott várost. Ugyanakkor ugyanezt az informatika világában Trójai programnak nevezik, ami valójában egy rosszindulatú program, aminek a segítségével, a tulajdonos tudta nélkül irányíthatóvá, lekövethetővé teszik a számitógépet, illetve okostelefont –  e rendeletekkel könnyen visszaélhetnek és ezért a legfelsőbb bírósághoz fordultak a módosítások visszavonását követelve.

Az újságíró egyesületek szerint, ahelyett, hogy a tökéletesebb átláthatóságot és ennek ellenőrzését biztosítva rendeznék le jogilag az egészet, a jelenlegi törvény bebetonozza a fentiek a terén jelentkező hiányosságokat, miközben az érintettek észre sem vennék a megfigyelésüket és nem is tájékozódhatnak erről. Ennek köszönhetően az EFJ szerint az elkövetkezőkben nem is garantálhatják a forrásaik anonimitását.