Az orosz médiafelügyelet konkrétan cenzúrára kér online portálokat. Többen is engedelmeskednek a kérésnek, mivel a tét a honlapok blokkolása.

Az elmúlt napokban számos orosz médium kapott levelet a Roszkomnadzor orosz médiafelügyelettől, melyben arra szólítják fel őket, hogy távolítsák el azokat a régi online cikkeket, amelyek a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij által alapított, mára betiltott csoport korrupciós nyomozásai alapján születtek – számolt be a Szabad Európa.

A levelekben egyben meg is fenyegetik a médiaszolgáltatókat, hogy amennyiben nem tesznek eleget a kérésnek, a honlapjuk blokkolását kockáztatják. Ez a tavaly nemkívánatos szervezetnek minősített Projekt oknyomozó újságírócsoport több nyomozását is érinti.

Roman Dobrohotov az Insider online oknyomozó portál főszerkesztője szerint ezeknek az anyagoknak az eltávolítása a cenzúra klasszikus megnyilvánulása lenne.

. A rendeletek hamarosan a nemzetközi technológiai vállalatokat is nehéz helyzetbe hozhatják, melyek vagy betartják a szabályokat, vagy az oroszországi leállításukat kockáztatják.

A Szabad Európa orosz szolgálata – és a társaság más, orosz nyelvű projektjei – is értesítést kaptak, ám ők nem hajlandóak eleget tenni az eltávolítással kapcsolatos követeléseknek.

Vannak azonban, akik másként vélekednek, és inkább engedelmeskednek. Ilyen a Meduza is, melynek az egyik újságírója, Ivan Golunov úgy vélekedett, az a cél, hogy „a lehető legtöbb információt eltávolítsák”.

Andrej Zaharov, a BBC orosz szolgálatának újságírója szerint vannak érvek amellett, hogy eleget tegyenek az orosz kormány követeléseinek.

Képzeljünk el egy olyan helyzetet, amikor nincs Novaja Gazeta, nincs Meduza, nincs Eho Moszkvi, mert mind úgy döntöttek, hogy az elveik szerint cselekszenek, bezárták, és most már nem léteznek az orosz információs térben. Kevesebb lesz a cikk. Másnap senki sem fogja megkérdezni a Kreml szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot erről. Tényleg jobb lesz bárkinek is, ha nem tudják ezeket a cikkeket megírni?” – fogalmazott Zaharov.