Bodolai László ismert médiajogász és egyetemi oktató szerint akár kártérítést is követelhetnek az Ezalényeg.hu és a Propeller.hu hírportálok tulajdonosai a tárhelyszolgáltatóiktól, amennyiben igaz, hogy a magyarországi szolgáltatók Merkely Béla ügyvédjének felszólítására elérhetetlenné tették a megnevezett hírportálok bizonyos tartalmát. Bodolai szerint a tárhelyszolgáltatók megsérthették a médiatörvényt és olyan jogszabályt (Ektv.) alkalmaztak, amely nem vonatkozik a hírportálokra, médiaszolgáltatókra. A Media1 azt is megtudta, hogy a tárhelyszolgáltatókhoz az a Péntek Zoltán nevű ügyvéd fordult, aki a korábban a TV2 Csoport vezető jogászaként is dolgozott.

Mint arról a Sajtószabadság Alapítvány is minap beszámolt, sajátos fegyvert vet be a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez (NER) közeli szereplőkről megjelent bizonyos médiatartalmak gyors eltávolítása érdekében egy ügyvéd, aki Merkely Béla jogi képviselőjeként nemrég felszólította az Alfahir.hu hírportál tárhelyszolgáltatóját, hogy tegye elérhetetlenné az Alfahír egyik tartalmát, azt ugyanis a rá vonatkozó rész miatt Merkely jogsértőnek találja. Az ügyvéd, aki a Media1 információi szerint nem más, mint dr. Péntek Zoltán, a felszólítás mellé csatolta Merkely megbízólevelét is, rajta az ismert közszereplő aláírásával.

A tárhelyszolgáltatóknak címzett levelében Merkely Béla ügyvédje a többször is módosított 2001. évi CVIII. számú, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvényre (Ektv.) hivatkozott.

Az Alfahír szerint szerkesztőségüket a szolgáltatóhoz való fordulás előtt nem kereste meg senki Merkely Béláék részéről a cikkel kapcsolatban, hanem a szerkesztőséget megkerülve fordult a jogász az internetes tárhelyszolgáltatóhoz. Az Alfahír szolgáltatója ugyan megtagadta a megkeresést, tehát esetükben nem járt sikerrel az ügyvéd a tartalomeltávolíttatás kapcsán, azonban a két másik oldal, a Propeller és az Ezalenyeg.hu esetében a sérelmezett tartalom elérhetetlenné vált.

Kiderült az is, hogy az Ezalényeg.hu jól ismeri a Merkely Béla képviseletében eljáró ügyvédet. Péntek Zoltán ugyanis korábban egy Rogán Barbaráról, Rogán Antal fideszes politikus harmadik feleségéről szóló cikket is sikeresen eltávolíttatott a felületükről.

Az Index körüli történések kapcsán is ismert dr. Bodolai László médiajogász (az Index.hu Zrt. volt igazgatósági elnöke) szerint “teljesen hibás és téves az a jogértelmezés, hogy egy hosting szolgáltatást és internet-hozzáférés szolgáltatást nyújtó cég ügyvédi kérésre önhatalmúlag eltávolíthat bármilyen tartalmat egy bejegyzett internetes sajtótermékről.”

Bodolay egyébként nem csak számos perben lát el jogi képviseletet, de több egyetemen, például az ELTE-n is oktat a témáról, és aki sikerrel képviselte korábban az Indexet, amikor a fórumában megjelent hozzászólások miatt peres felek bíróságon próbálták a lapot jogilag felelőssé tenni a megjelentek kapcsán.