Az AB elutasította a Klubrádiónak a frekvenciavesztése kapcsán benyújtott alkotmányjogi panaszát. Így a taláros testület szerint is alaptalanul állította azt a rádió, hogy megilleti őt a lejárt médiaszolgáltatási jogosultságának újabb évekkel történő meghosszabbítása.

Mint arról tavaly a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt, a Kúria ítéletet hirdetett a Klubrádió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázat ügyében indított felülvizsgálati eljárásban, ahogy így történt ez korábban a médiaszolgáltatási jogosultságának lejárata ügyében indított másik perben is korábban – így a rádió duplán is pert vesztett.

Az ítéletek szerint a Médiatanács jogszerűen nyilvánította érvénytelennek a szóban forgó rádiós pályázatot, illetve zárta ki a pályázatból akkor már csak egyedüliként résztvevő rádiós társaságot, illetve ugyancsak jogszerű volt, hogy a Médiatanács a rádió korábbi jogsértéseire hivatkozva nem tette lehetővé a médiaszolgáltatási jogosultságainak meghosszabbítását, amikor lejárat ezt kérelmezte a szolgáltató.

A Klubrádió az Alkotmánybíróságon is próbálta támadni a 2021 elejéig általa birtokolt frekvenciával kapcsolatos médiatanácsi határozatokat. A hvg.hu mai, pénteki beszámolója szerint azonban ebbéli próbálkozásai is sikertelennek bizonyultak, a taláros testület ugyanis nem találta megalapozottnak a rádió beadványát.

Az Alkotmánybíróság Schanda Balázs által vezetett tanácsának indoklása szerint „a sajtószabadság nem jelenti az analóg lineáris médiaszolgáltatási jogosultság automatikus, pályázat nélküli meghosszabbítását, azt pedig végképp nem, hogy a meghosszabbítást kizáró jogszabályi rendelkezések eleve alaptörvény-ellenesek lennének”. A különböző kizáró tényezők „nem értelmezhetők úgy, mint amelyek a sajtószabadság érvényesülésének vagy a demokratikus közvélemény kialakulásának gátjai lennének. E szabályok tartalom-semlegesek, egyformán vonatkoznak a médiatörvény hatálya alatt álló műsorszolgáltatókra”.

A kétszeres büntetés kapcsán a határozat indoklása úgy fogalmaz: „az indítványozó adminisztratív mulasztása miatt egyszerre kellett számolnia a közvetlen jogkövetkezménnyel (amit a Médiatanács korábbi határozatai tartalmaztak) és azzal, hogy médiaszolgáltatási jogosultsága nem megújítható, ez utóbbi semmiképp sem tekinthető »megtorló és preventív« joghátránynak”.

Az alkotmánybírók szerint nem sérült a jogorvoslathoz való jog sem azzal, hogy a műsorszolgáltatási jogosultság megújításakor (az indítványozó már nem vitathatta a 2017-ben hozott médiatanácsi határozatok jogszerűségét – írta a hvg.hu.

Az AB egyetértett azzal a korábbi bírósági ítélettel is, amely szerint nem volt elfogult a Médiatanács, mert ahol más esetekben enyhébben bírált el egyes mulasztásokat, annak konkrét egyedi oka volt.

a budapesti FM 92,9 MHz frekvencia jelenleg ismét pályáztatás alatt áll, a   KlubRádió egyébként a Magyar Államot már beperelte Strasbourgban.